
Tentoonstelling: SHAPE – body, fashion, identity
3 Juli 2024
Sculpturale mode en body related art in het TextielMuseum
In onze hedendaagse wereld zien we een fascinerende interactie tussen het fysieke, het virtuele en het sociale. Discussies over schoonheidsidealen, de impact van technologie op ons zelfbeeld, en dialogen over culturele identiteit en genderrollen vormen de inspiratie voor de tentoonstelling SHAPE – body, fashion, identity in het TextielMuseum in Tilburg. De verkenning van de maakbaarheid van het lichaam en de creatie van identiteit door middel van textiel en mode staan centraal. De tentoonstelling combineert bekende modeontwerpen, bijvoorbeeld van Iris van Herpen of de puffer coat uit de populaire serie And just like that, digitale mode, body related art, AI en intrigerende installaties die speciaal voor deze tentoonstelling in het TextielLab zijn gemaakt.
Mode speelt een steeds belangrijker rol in het uitdragen van wie je bent. Of wie je wilt zijn. Mode is als een tweede huid. Ieder individu omringt en bedekt het lichaam, en iedereen doet dat op geheel eigen wijze: soms meer functioneel, soms om een statement te maken. En om het nog complexer te maken: je kleedt je tegenwoordig niet alleen in real life, maar ook online kun je een modieus statement maken. Zeker met de toepassing van AI lijken de mogelijkheden onuitputtelijk. Het TextielMuseum brengt dit najaar conceptuele, sculpturale mode en body related art uit de hele wereld bij elkaar om bezoekers te verrassen en tegelijkertijd aan het denken te zetten over de eigentijdse omgang met het lichaam en concepten van identiteit.
Drie thema’s als rode draad
SHAPE toont het spel met identiteitsconcepten langs drie thematische lijnen: het kwetsbare lichaam, genderdiversiteit en het hybride lichaam. Binnen deze thema’s ontstaat telkens een dialoog tussen werken en komen onderwerpen als etnische diversiteit, het contrast tussen luxe en armoede, mens/flora/fauna, mens en technologie, en schoonheids- en genderidealen aan bod.
Menselijke vorm vieren
De jonge multidisciplinaire Britse kunstenaar Daisy Collingridge keert zich in haar werk tegen de lichaamsesthetiek van plastische chirurgie en bodybuilding. Zij wil de natuurlijke menselijke vorm verkennen en vieren. Met een dosis humor daagt zij de gangbare lichaamsidealen uit en onderzoekt hoe complex ons lichaamsbeeld is geworden door onder andere de invloed van social media. Tegelijkertijd is ze ook geïnspireerd door de anatomische ontleedde structuren die ze als kind zag op de tentoonstelling Body Worlds.

Dave, 2019/2024, Daisy Collingridge. Foto: Daisy Collingridge
‘The sculptures are bodily. They celebrate flesh, form and movement. The speak of acceptance and joy. Their tactile textile forms and inviting colours speak of closeness and invite touch.’ - Daisy Collingridge in Magazine Metal
Samensmelting mens en machine
Studio Marlou Breuls - House of Rubber laat het menselijk lichaam, mode en techniek tot een spannend geheel versmelten in haar robotische sculptuur Lady in Rug. Uit 12 vierkante meter gebloemd handgetuft tapijt doemt een vrouwenlichaam op dat lijkt te ademen en te bewegen. Waar begint het lichaam en waar begint het object in relatie tot de omgeving? In deze boeiende installatie vervagen disciplinaire grenzen, het object lijkt ‘vermenselijkt’ te worden en het lichaam geactiveerd.

Actrice Sarah Jessica Parker draagt de puffer coat van Moncler X Pierpaolo Piccioli X Liya in de hitserie And Just Like That... Foto: Craig Blankenhorn/HBO Max
Luxe en armoede
De pufferjurken die Pierpaolo Piccioli en model en ontwerper Liya Kebede voor de Genius Series van het outdoor kledingmerk Moncler ontwierpen, laten elegante vormen van couture versmelten met patronen die geïnspireerd zijn door Afrikaans textiel. Een dikke, warme jas is voor de één van existentiële waarde, terwijl het voor de ander niet meer dan een fashion statement is. Dat laatste geldt voor de blauwe jurk die werd gedragen door actrice Sarah Jessica Parker in de serie And Just Like That, het vervolg op de hitserie Sex and the City. Hij biedt haar personage – een fictieve socialite – op luxe wijze bescherming in het besneeuwde New York. Een outfit van Lisa Konno en haar film Goodwill Dumping over afgedankte kleding die in Afrika belandt vormt hiermee een groot contrast. Speciaal voor de tentoonstelling stelt Konno een nieuwe afvaljurk uit afgedankte kleding samen.
Kritisch commentaar
Sommige modeontwerpers geven op de catwalk kritisch commentaar op de wereld om hen heen. De Amerikaan Thom Browne ontwierp in 2015 bijvoorbeeld een collectie menswear die lijkt op menselijke lichamen waar de huid vanaf is getrokken zodat je het spierweefsel kunt zien. Vrouwen stuurde hij enkele jaren later de catwalk op met gewatteerde volumes die hun vrouwelijke vormen extra aanzetten. Een reactie op de huidige tijd waarin het zo makkelijk is geworden om het lichaam met cosmetische ingrepen aan te passen aan een ideaalbeeld?

Henrik Vibskov aan het werk met diverse samples in het de Sample Studio, onderdeel van het TextielLab. Foto: Patty van den Elshout
Drie nieuwe installaties
In SHAPE zie je werk van onder anderen Iris van Herpen, Lucy Orta, Marga Weimans, Walter Van Beirendonck, MAISON the FAUX, Amina Saada, Bodil Ouédraogo, Christian Siriano en Tom Van der Borght. Speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelen de toonaangevende Deense ontwerper Henrik Vibskov, de Nederlandse modeontwerper Marlou Breuls - House of Rubber en de Belgische AI-designer Elmo Mistiaen in het TextielLab in het kader van het R&D breiprogramma fascinerende installaties. Het TextielLab is de professionele werkplaats van het TextielMuseum en de plek waar professionals uit de hele wereld verhalen vertalen naar stof. Een bezoek aan SHAPE wordt afgesloten met een bezoek aan het lab waar dagelijks op geavanceerde machines de mooiste ontwerpen worden gerealiseerd.
Adembenemende setting
Kunst en mode worden in SHAPE gepresenteerd in een adembenemende setting naar een ontwerp van Studio Harm Rensink, in nauwe samenwerking met AI-ontwerper Elmo Mistiaen. Er wordt een textiel landschap gecreëerd, omringd door surreële, futuristische en verleidelijke beelden die zijn geïnspireerd op het menselijk lichaam. Het campagnebeeld van de tentoonstelling is door Elmo Mistiaen gegenereerd door middel van AI en geeft hiervan al een indruk.
De tentoonstelling is te zien van 16 november 2024 t/m 30 maart 2025.