De combinatie van inspirerende tentoonstellingen, educatieve programma’s en het gespecialiseerde TextielLab voor het maken en innoveren van textiel maakt het museum uniek in zijn soort.
In het TextielLab, het kloppende hart van het TextielMuseum, kijk je mee over de schouders van (inter)nationale kunstenaars en ontwerpers. Hier onderzoeken zij samen met onze experts de eindeloze mogelijkheden van textiel.
In 2017 won het museum de BankGiro Loterij Museumprijs in de categorie Mode & Design. En ons unieke museumconcept werd in 2018 bekroond met de internationale Best in Heritage Award.
TextielLab: onderzoek en educatie
In de voormalige weverij laat het TextielLab als hedendaagse variant van een fabriek zien wat er vandaag de dag allemaal mogelijk is op het gebied van weven, breien, tuften, borduren en laseren. In dit moderne textiellaboratorium maken we gebruik van de nieuwste technologieën. De meest geavanceerde machines zijn dagelijks in bedrijf. Verschillende ontwerpers, architecten, kunstenaars en studenten doen er spraakmakend onderzoek en werken aan innovatieve textiele projecten. En we bieden tal van educatieve programma’s voor talentontwikkeling. Ook het ambacht met het bijbehorende vakmanschap houden we in stand en ontwikkelen we verder. Al deze kennis en expertise wordt overgedragen op de volgende generatie.
Collectie met topstukken
De unieke collectie van het museum bestaat uit topstukken op het gebied van textielvormgeving, mode, beeldende kunst en industrieel erfgoed. De collectie en de tentoonstellingen staan niet op zichzelf; ze zijn onderdeel van een samenhangend geheel van activiteiten in het kader van kennisoverdracht. Hierbij werken de afdeling Museumzaken, het TextielLab en afdeling Educatie nauw samen.
Bibliotheek met meer dan 20.000 boeken
Midden in het TextielMuseum bevindt zich de grootste, in textiel gespecialiseerde bibliotheek van Nederland. Een ruimte voor iedereen met een hart voor textiel, zowel professioneel als hobbymatig. Wat de bibliotheekcollectie bijzonder maakt, zijn de 20.000 boeken en een grote reeks van tijdschriften met thema’s als textielindustrie, textieltechniek, beeldende kunst en textielvormgeving. Je vindt er informatie over kunsthistorische onderwerpen en over de allernieuwste materialen en technieken. Daarnaast zijn er archieven met documentatie over kunstenaars, vormgevers en diverse textielbedrijven.
De bibliotheek van het TextielMuseum ondersteunt textielstudenten, -vormgevers en -kunstenaars bij hun studie, hun professionele ontwikkeling en hun projecten in het TextielLab. Ook middelbare scholieren en andere bezoekers kunnen terecht om zich te verdiepen in alles wat te maken heeft met textiel.
Archieven: koesteren van kennis
De collectie en de archieven vormen een belangrijke bron van ons gemeenschappelijke, culturele vermogen. Het museum koestert eeuwenlang opgebouwde kennis over ambachten, materialen, technieken, patronen en recepten. Van daaruit wordt zeer bewust de stap naar het heden gemaakt. Niet alleen met inspirerende tentoonstellingen en evenementen, ook worden er in het museum dagelijks prototypes, autonome werken en exclusieve producties ontwikkeld en gemaakt.
Onze toekomstvisie
Het TextielMuseum is hét kennis- en expertisecentrum op het gebied van textiel. We willen het museum laten uitgroeien tot de culturele hotspot van Tilburg; een bedrijvige, creatieve ontmoetingsplek van internationale allure waar nog meer bezoekers en gebruikers genieten van tentoonstellingen, educatieve programma’s, experimenten en expertmeetings. Om dat te bewerkstelligen, hebben we een ambitieus traject uitgestippeld. We nodigen iedereen van harte uit een bijdrage te leveren aan dit traject.
Lees ook het strategisch plan voor het TextielMuseum van de toekomst.
Sociaal betrokken
Het TextielMuseum en het TextielLab hebben oog voor hun sociale rol als museum en broedplaats. We werken bijvoorbeeld samen met De Diamant-groep: een leerwerkbedrijf (voorheen sociale werkvoorziening) dat bijdraagt aan de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo krijgen zij de kans om mee te doen in de maatschappij. Ze werken op verschillende afdelingen binnen het museum; van beveiliging tot administratie en het innovatieve TextielLab.
Werken met een verstandelijke beperking
In de Handweverij naast het TextielMuseum werken mensen met een verstandelijke beperking aan allerlei stijlvolle, textiele producten. Ze maken onder andere handgeweven placemats, theedoeken, vaatdoeken en tassen. Ook maken ze met de techniek ‘vilten’ tal van kleine kunstzinnige artikelen van wol, zoals prachtige bloemen. In het TextielMuseum helpen ze in de wasserij en op de confectie-afdeling. Daar voeren ze textiele opdrachten uit van ontwerpers of van het TextielMuseum zelf.