MUSEUMTOCHT EN WORKSHOP JAPANS BORDUREN

Sashiko

Ontdek de Japanse borduurtechniek Sashiko in het TextielMuseum.

De techniek Sashiko kom uit Japan. Het wordt ook wel Japans borduren genoemd. Hierdoor krijgt de gerepareerde kleding een mooie, vaak kunstzinnige, toevoeging. In deze workshop leren de leerlingen verschillende borduursteken waarmee ze een Sashiko patroon kunnen maken. Iedere leerling versiert een eigen stukje stof met Sashiko. In het TextielLab zien de leerlingen hoe garens worden gemaakt en maken zij samen met Rafel een tour langs de moderne textielmachines. Uiteraard zien ze daar ook de moderne borduurmachine aan het werk.

De klas wordt in twee groepen verdeeld. De eerste groep gaat op museumtocht. In de museumtocht gaan de leerlingen zelfstandig in groepjes op onderzoek uit in het museum. Door middel van opdrachtkaarten ontdekken ze het museum op een interactieve manier.

Deze museumtocht sluit aan op de belevingswereld van de leerlingen en zet hen aan het denken over textiel. De tweede groep gaat onder begeleiding een museumdocent Japans borduren in de TextielStudio. Na 45 minuten wordt er gewisseld.

Ontdek textiel

Voor veel leerlingen is een bezoek aan het TextielMuseum een eerste kennismaking met het heden, verleden en de toekomst van textiel. Het maakt hen bewust van hoe het onderdeel is van hun dagelijks leven en laat hen ontdekken wat er mogelijk is met textiel. In het TextielLab worden, met de technieken weven, breien, borduren, tuften, laseren en passement, op moderne machines allerlei soorten draden omgetoverd tot textiele voorwerpen en kunst.

Praktische info

Kosten

De kosten van dit programma bedragen € 120,- per klas. Deze prijs is inclusief entree voor leerkrachten en begeleiders. Leerlingen van het primair onderwijs hoeven geen entree te betalen in het TextielMuseum.

Boeken

Vul het onderstaande aanvraagformulier in om dit onderwijsprogramma te boeken. Je kunt uiterlijk twee weken vóór de bezoekdatum een aanvraag indienen. Wil je een boeking voor meerdere klassen tegelijk indienen? Dan is het verstandig dit wat eerder te doen, in verband met de beperkte ruimte.

Voorwaarden schoolbezoek

Om voor alle leerlingen een prettig museumbezoek te garanderen is er begeleiding nodig vanuit de school. Per programma staat het aantal begeleiders vermeld dat het museum bij het bezoek verwacht. Voor dit programma hebben we minimaal 4 volwassen begeleiders nodig. Alle begeleiders hebben vrije toegang.