Eind 19de eeuw stonden er nog 145 textielfabrieken in de stad. De meesten zijn inmiddels al lang verdwenen en hebben plaats moeten maken voor met name woningbouw. Sommige zijn gelukkig bewaard gebleven. Het TextielMuseum, gehuisvest in een voormalige textielfabriek, brengt het textielverleden tot leven. Leerlingen maken kennis met ontwikkelingen in de Tilburgse textielindustrie door een rondleiding in het museum. Ze zien hoe van wol een deken werd gemaakt. De werkende stoommachine toont hoe de machines in de fabriek vroeger werden aangedreven. In de workshop gaan de leerlingen zelf aan de slag en leren de basistechniek van het weven.
De hele klas krijgt eerst een instructie over het weven. Daarna wordt de klas in twee groepen verdeeld. De eerste groep krijgt eerst een rondleiding door de Wollendekenfabriek en de tweede groep maakt onder begeleiding van de eigen leerkracht en ouders een weefkaartje in de TextielStudio. Na 45 minuten wordt er gewisseld.
Ontdek textiel
Voor veel leerlingen is een bezoek aan het TextielMuseum een eerste kennismaking met het heden, verleden en de toekomst van textiel. Het maakt hen bewust van hoe het onderdeel is van hun dagelijks leven en laat hen ontdekken wat er mogelijk is met textiel. In het TextielLab worden, met de technieken weven, breien, borduren, tuften, laseren en passement, op moderne machines allerlei soorten draden omgetoverd tot textiele voorwerpen en kunst.
Praktische info
Kosten
De kosten van dit programma bedragen € 140,- per klas. Deze prijs is inclusief entree voor leerkrachten en begeleiders. Leerlingen van het primair onderwijs hoeven geen entree te betalen in het TextielMuseum.
Boeken
Vul het onderstaande aanvraagformulier in om dit onderwijsprogramma te boeken. Je kunt uiterlijk twee weken vóór de bezoekdatum een aanvraag indienen. Wil je een boeking voor meerdere klassen tegelijk indienen? Dan is het verstandig dit wat eerder te doen, in verband met de beperkte ruimte.
Voorwaarden schoolbezoek
Om voor alle leerlingen een prettig museumbezoek te garanderen is er begeleiding nodig vanuit de school. Per programma staat het aantal begeleiders vermeld dat het museum bij het bezoek verwacht. Voor dit programma hebben we minimaal 4 volwassen begeleiders nodig. Alle begeleiders hebben vrije toegang.
Combinatieprogramma met Stadsmuseum Tilburg
Dit onderwijsprogramma kan ook gecombineerd worden met het schoolprogramma ‘Erfgoededucatie’ van Stadsmuseum Tilburg: Vincent van Gogh in de 19e eeuw. Deze combinatie is uitsluitend voor groep 5. Lees hierover meer.