KRUIP IN DE HUID VAN EEN KUNSTENAAR OF ONTWERPER

Hoe maak je het?

Altijd al willen weten wat een kunstenaar of ontwerper doet? Ontdek het in de videoserie Hoe maak je het?

Ontwerpersduo Alissa + Nienke, kunstenaar Koen Taselaar en ontwerper Aliki van der Kruijs nemen de klas mee in de wereld van textiel en tonen hoe het is om een ontwerper of kunstenaar te zijn. Ze laten zien welke textiele kunstwerken ze maken, hoe ze dit doen en wat ze allemaal ontdekken in het TextielLab, de professionele werkplaats van het museum.

In een video geven de kunstenaars en ontwerpers een opdracht waarmee de klas onder begeleiding van de leerkracht aan de slag kan. Deze video kan klassikaal getoond worden via een scherm of digibord. Iedere opdracht sluit aan bij het werk van de makers en is gericht op textiel of het ontwerpproces van textiel.

Praktische info

Video op maat

In totaal zijn er drie video’s gericht op verschillende klassen binnen het primair onderwijs: een voor de onderbouw, een voor de middenbouw en een voor de bovenbouw.

Begeleidende lesbrief

Bij iedere video is een uitgebreide lesbrief bijgevoegd voor de leerkracht. Hierin staat de opdracht stap voor stap uitgeschreven, ondersteund met tips & tricks en verdiepende opdrachten. Lees deze voorafgaand aan de les goed door.

Werkwijze in de klas

De video’s en de bijbehorende opdrachten worden door de eigen docent in de klas getoond. De leerlingen kunnen zelfstandig (onder begeleiding van de docent) aan de slag met de opdracht die door de kunstenaar of ontwerpers in de video uitgelegd wordt.

 

Alissa + Nienke, hoe maken jullie het?

Groep 3 en 4

Alissa + Nienke tonen de klas wat weven is, wat voor bijzondere dingen je hier allemaal mee kunt maken en laten hen zelf weven met papier.  

Begeleidende lesbrief

 

Aliki, hoe maak je het?

Groep 5 en 6

Aliki van der Kruijs experimenteert met kleuren. Ze neemt de klas mee op kleuren-ontdekkingstocht in het TextielLab en laat hen zelf kleuren uit de omgeving ontdekken.

Begeleidende lesbrief

 

Koen, hoe maak je het?

Groep 7 en 8

Koen Taselaar laat een aantal van zijn zelfontworpen wandkleden zien, die geweven zijn in het TextielLab van het museum. Hij duikt samen met de klas in de beeldverhalen van zijn ontwerpen en laat hen een gezamenlijk beeldverhaal ontwerpen van papier.

Beeldmateriaal
Begeleidende lesbrief