ONTDEK DEZE BIJZONDERE TECHNIEK

Workshop Woven Club

Ontdek de techniek van het weven en ontwerp je eigen geweven patch.

De student ontwerpt een eigen geweven patch geïnspireerd door verschillende makers uit het TextielLab.

Patches worden al eeuwenlang gebruikt om beschadigde kleding te repareren. Vroege beschavingen gebruikten stoffen en leer om gaten in kleding te dichten. In de jaren 60 en 70 werden patches ook populair in de hippiecultuur en bij motorclubs. Motorrijders droegen patches met de naam en het logo van hun club op hun leren jassen, terwijl hippies patches gebruikten om politieke standpunten en vredessymbolen uit te drukken. Tegenwoordig worden patches nog steeds gebruikt voor reparaties of in de mode. Dankzij o.a. het modehuis Gucci kregen patches een heuse revival.

Tijdens deze workshop ontwerpen en vervaardigen de studenten een unieke, handgeweven patch, waarbij ze alle stappen van het ontwerpproces doorlopen. Hierbij kruipen de studenten in de huid van een textielontwerper die geïnspireerd is door de geschiedenis van textiel en een product heeft ontworpen voor het label by TextielMuseum. Ze verdiepen zich in de inspiratiebronnen, materialen en weefbindingen van de desbetreffende ontwerper, om vervolgens hier een eigen interpretatie van te maken. Zo verweven ze heden en verleden in hun patch op een duurzame manier, want we maken gebruik van restgaren uit het lab. De workshop is inclusief weefkaart om thuis en op school verder mee aan de slag te gaan.

Photo Patty van den Elshout i.o.v. TextielMuseum-2023-035-021.jpgFoto: Patty van den Elshout

Praktische info

Kosten

Per programma staan de kosten vermeld. Deze kosten betreffen de begeleiding door een rondleider / workshopbegeleider. Workshops moeten worden voorbereid en weer opgeruimd, vandaar dat hiervoor een uur extra in rekening wordt gebracht per dagdeel. Ook worden bij workshops de materiaalkosten in rekening gebracht.

Daarnaast geldt de entreeprijs van €3,- per student en € 3,- materiaalkosten per deelnemer. Begeleiders hebben vrij entree.

Groepsgrootte

Per rondleiding of workshop geldt een groepsgrootte van maximaal 15 studenten. Bij groepen groter dan 75 studenten wordt er vanuit het museum een coördinator ingezet á € 60,- per uur.

Aanmelden

Voor een aanvraag gebruik je het aanvraagformulier. Een aanvraag voor een museumbezoek kan tot uiterlijk twee weken vóór de bezoekdatum worden ingediend.

Wij adviseren bij een boeking van meerdere klassen tegelijk of bij een uitgebreid programma in een eerder stadium een aanvraag te doen in verband met de beperkte ruimte.

Alle rondleidingen en workshops worden in het Nederlands gegeven. Engelstalige workshops en rondleidingen zijn in overleg mogelijk.

Photo Patty van den Elshout i.o.v. TextielMuseum-2023-035-008.jpgPhoto Patty van den Elshout i.o.v. TextielMuseum-2023-035-002.jpg
Photo Patty van den Elshout i.o.v. TextielMuseum-2023-035-013.jpgFoto's: Patty van den Elshout