Zomervakantie in het TextielMuseum

4 Juli 2019

Je hoef je niet te vervelen deze zomer, want in het TextielMuseum in Tilburg is genoeg te doen en te beleven, ook voor kinderen. Bezoek tijdens de vakantie van 6 juli tot en met 1 september een van de vele tentoonstellingen en laat je inspireren door het moois wat het museum te bieden heeft.

Neem een duik in de wereld van het Bauhaus weefatelier in de tentoonstelling 'Bauhaus& | Modern Textiel in Nederland' en ervaar in de tentoonstelling 'Black & White | Symboliek in Kunst en Design' hoe eigentijdse kunstenaars en vormgevers de symbolische betekenis van zwart en wit naar hun hand zetten. Neem deel aan een van de dagelijkse gratis minirondleidingenen ga mee op tour langs de highlights van het museum, het TextielLab en kom meer te weten over de innovatieve kant van textiel. Begin of eindig je bezoek met een verfrissend drankje, een gezonde salade of een lekker taartje in het TextielCafé.

Speciale zomeractie: tijdens de zomervakantie van 6 juli t/m 1 september 2019 bezoek je met een toegangsbewijs van De Pont of TextielMuseum het andere museum gratis.

Zomeractie: De Pont & TextielMuseum: 2=1

De Pont en het TextielMuseum bieden hun bezoekers een zomers cadeautje aan. Tijdens de schoolvakantie, van zaterdag 6 juli t/m zondag 1 september, kunnen bezoekers met één kaartje beide musea bezoeken. Het toegangsbewijs voor het ene museum is op dezelfde dag geldig in het andere museum. Een unieke gelegenheid om de nieuwste tentoonstellingen in beide Tilburgse musea te bekijken!

Tentoonstellingen

Bauhaus& | Modern Textiel in Nederland

t/m 3 november 2019

Wist je dat het in 2019, 100 jaar geleden is dat het Bauhaus is opgericht? Laat je in deze tentoonstelling verwonderen door de moderne en idealistische ontwerpopvattingen van de opleiding. Er is werk te zien van Bauhausler, zoals de studenten worden genoemd, maar ook van latere generaties textielontwerpers zoals Herman Scholten en Maria Blaisse die zich door deze studenten lieten inspireren. Ook is de blik gericht op 4 hedendaagse kunstenaars die in opdracht van het TextielMuseum nieuw werk maakten in het TextielLab. Eén van de hoogte punten van de expo is de interactieve installatie die midden in de tentoonstelling staat, waarin bezoekers zich kunnen laten onderdompelen in textiel. Neem vooral een kijkje!

Black & White | Symboliek in Kunst en Design

t/m 1 maart 2020

Zwart en wit zijn strikt genomen geen kleuren. Licht en donker spelen echter een grote rol in de beeldende kunst en vormgeving en zijn gerelateerd aan uiteenlopende symbolische betekenissen. Deze tentoonstelling geeft je een kijkje in de museumcollectie en laat zien hoe eigentijdse kunstenaars en vormgevers de symbolische betekenissen van zwart en wit naar hun hand zetten. Met werk van o.a. Maria Roosen, Alet Pilon, Marinus Boezem, Jeroen Eisinga en Bart Hess.

Chris Lebeau | Flora & Fauna

Een zomers gevoel krijg je wel van de pauwen en paardenbloemen die in de tentoonstelling 'Chris Lebeau | Flora en Fauna' te zien zijn. Sierkunstenaar Chris Lebeau (1878-1945) zet de planten- en dierenwereld nauwkeurig naar zijn hand. Hij ontwerp fraaie en vernieuwende patronen voor damast, batik en trijp in de stijl van de art nouveau.

Bloed, Zweet en Garens | Textiel voor de LocHal

t/m 5 januari 2020

De LocHal in Tilburg al bezocht? Dan moeten de zes reusachtige gordijnen je niet ontgaan zijn. De textielen zijn in samenwerking met ontwerpstudio Inside Outside in het TextielLab ontwikkeld. Het is de grootste en meest complexe opdracht waar het TextielLab aan heeft meegewerkt tot nu toe. In 'Bloed, Zweet en Garens' volg je het maakproces van deze imposante textiele wanden. Bekijk de documentaire, voel aan de stalen en kom meer te weten over dit bijzondere project.

Gratis rondleidingen

Onze rondleiders nemen je dagelijks mee op een korte tour langs de highlights van het TextielMuseum en het TextielLab. Je kunt je op de dag aanmelden (max. 4 pers) bij de balie.

  • dinsdag t/m vrijdag om 11:00u/12:00u/14:00u
  • zaterdag en zondag om 13:00u/14:00u/15:00u

Activiteiten voor kinderen

Ook voor kinderen is er veel te beleven.

  • Tijdens de gratis activiteit 'Speur & Ontdek' maak je met de hele familie verschillende opdrachten en ervaar je hoe het voelt om een kunstenaar, kunstwerk of tentoonstellingsmaker te zijn.
  • Het 'TextielMuseum in een Boekje' (voor 2 euro aan te schaffen bij de balie) neemt je mee langs alle technieken die in het TextielLab te zien zijn. Het pakketje zit in een tof tasje dat je zelf kunt borduren. De gaatjes in het tasje zijn gelaserd in het TextielLab. Je kunt de opdrachten in het boekje in het museum doen.
  • Op iedere laatste zaterdag in de zomervakantie organiseert het TextielMuseum 'KunstKudde | Maak 't mee' voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Samen met andere kinderen krijg je een rondleiding door het museum, hierbij bekijk je de machines en de kunstwerken en krijg je een brede indruk van het museum. Hierna ga je onder begeleiding van een museumdocent aan de slag met het maken van een eigen kunstwerk! 27 juli staat Viltavontuur op het programma en 31 augustus Gekke bekken. Aanmelden en meer informatie hier.

Het TextielCafé

Genoeg inspiratie opgedaan? Bezoek het TextielCafé en geniet van een verfrissend drankje, eet een van de heerlijke salades of neem een zoet taartje. Voor ieder wat wils.