Yearbook 2015 bundelt prestigieuze projecten TextielLab

26 April 2016

Het TextielMuseum beschikt over ruim een eeuw aan textielerfgoed; samen met de specialisten en de technologie van het TextielLab zorgen we voor een voortdurende, creatieve dialoog tussen de traditionele ambachtslieden en de visie van pioniers. Een deel van de prestigieuze projecten die afgelopen jaar zijn ontwikkeld in het TextielLab worden ook dit jaar weer gebundeld in het Yearbook 2015. Aan de hand van een ruime selectie van foto’s van ontwerp tot eindproduct is het hele proces te volgen. Het Yearbook is een naslagwerk voor de designliefhebber, een inspiratiebron voor de professional en een portfolio van de mogelijkheden binnen het TextielLab van het TextielMuseum in Tilburg.

Als museum en als lab dat alles zelf in huis heeft, bevindt het lab zich in een unieke positie. Het heeft de kennis, de mensen en de technologie, alles onder één dak. De combinatie van expertise en faciliteiten en het uitgebreide netwerk van partners maakt het mogelijk een brug te slaan tussen talent, technologie en bedrijfsleven. Deze ‘co-creatie’ zorgt voor vele vruchtbare samenwerkingen met als resultaat baanbrekend werk op gebied van textielontwikkeling.

Stoffen die in het TextielLab ontwikkeld zijn, trekken wereldwijd de aandacht; van de Perzische golf tot de catwalk in Parijs. Doordat het leveren van kwaliteit hoog in het vaandel staat en omdat het lab bereid is te investeren in gedurfde concepten, blijven gerenommeerde namen uit de wereld van de kunst, architectuur, mode en design naar het TextielLab komen. Monumentale hedendaagse tapijten, weeldigerige jacquards, listige rondbreisels of fijnzinnige museale stukken; ze komen binnen als ideeen die vervolgens tastbaar worden in garen, verf, patronen en bindingen.

Er is geen gebrek aan studenten met talent voor textielontwerp. Wat vaak ontbreekt is de tijd en de mogelijkheid om dat talent verder te ontwikkelen. Voor deze groep is het TextielLab een belangrijke ingang naar het ontwikkelen van specialistische vaardigheden en het verzamelen van technologische kennis die ze niet op andere wijze kunnen krijgen. Studenten en afgestudeerden van vooraanstaande academies uit heel Europa en daarbuiten kunnen hun creativiteit stimuleren met onze kennis van ambacht, techniek en de materialen. Zo doen ze praktijkervaring op aan de hand van de experts in het lab. Van de nieuwste weef-software tot eeuwenoude twijntechnieken: wat ze in het TextielLab leren kunnen ze tijdens de rest van hun carrière toepassen.

Het Yearbook 2015 is te krijgen in de TextielShop van het TextielMuseum.

 

Yearbook TextielLab 2015 – ISBN 978-90-70962-59-3 – met werk van onder andere:

Inside Outside, Stéphane Blanquet, MOAM, Rafaël Rozendaal, Studio Rik ten Velden, Hella Jongerius, Studio Truly Truly, Simone Post, Heringa/Van Kalsbeek, Alexandra Gaca voor Iris van Herpen, Conny Groenewegen en buroBELÉN

Taal: Engels – Tekst: Annemarie Hoeve, Willemijn de Jonge (insert), Hebe Verstappenl – Ontwerp: Raw Color –  Beeldcoordinatie: Laure Sauer, Josefina Eikenaar, Hebe Verstappen – Druk: Gianotten Printed Media. Binding: Boekbinderij van Mierlo – binding in het TextielLab vervaardigd koord in verscheidende kleuren