Wol in het TextielLab

15 Januari 2014

Donderdag 9 januari jl. werd er een uitzending van De Keuringsdienst van Waarde aan angorawol gewijd. In oktober verscheen er in NRC NEXT een artikel van Milou van Rossum over andere de duurzaamheid van wol. En recent nog schreef Gerard Reijn een stuk in de Volkskrant over het leed van het angorakonijn. Ook online wordt druk gedebatteerd over wol, de herkomst ervan en het dierenleed dat het in sommige gevallen veroorzaakt. Om al die redenen leggen we graag uit hoe het zit met wol in het TextielLab.

Wol van het angorakonijn zit niet in het garenassortiment van het TextielLab. Wel wordt er met kasjmier, mohair, alpaca en merino gewerkt. Kasjmier en mohair komen van verschillende geitensoorten. Alpaca komt van een lamasoort en merino tot slot is heel zachte wol van een schaap.

Het TextielLab raadpleegt voor de keus van een garenleverancier voor wol The Woolmark Company. Zij zien streng toe op het welzijn van dieren ten behoeve van de wolindustrie. Zo worden de Australische boeren die schapen houden voor de merinowolindustrie, nauwlettend in de gaten gehouden. Alleen de wol die deze schapen produceren, gaat voor verwerking door naar een spinnerij in Italië, waar het TextielLab inkoopt.

In de bibliotheek van het TextielMuseum vind je heel veel literatuur over wol.