Winnaars I CONTEST- PRINT IT! bekend

16 September 2014

De I CONTEST – PRINT IT! wedstrijd zit er helaas weer op. Hebe Verstappen, hoofd TextielLab, maakte de winnaars van de juryprijzen en publieksprijs bekend tijdens Open Monumentendag.

Vakjury

Op 12 september beoordeelde de vakjury, bestaande uit designmanager Margareth van Aken van Vlisco, Frans Verschuren, eigenaar van dessinstudio Amsterstampa, beeldend kunstenaar Sigrid Calon uit Tilburg, digitaal printspecialist Frans Verbunt van het TextielLab en Geertje Jacobs, hoofd Museumzaken van het TextielMuseum de geselecteerde inzendingen. Zij kozen uiteindelijk de 1e, 2e en 3e prijs.

De grote diversiteit aan inzendingen, de achtergrond van de inzenders (amateurs, studenten en professionals) en de leeftijden variërend van 16 tot 70 heeft de jury flink verrast. Tijdens de jurering zijn alle ontwerpen met veel aandacht en bekeken. Vaak werden details geprezen en werkprocessen als erg inspirerend ervaren. Over de eindresultaten was de jury soms wat kritisch. Met de schetsen en werkprocessen in het achterhoofd hadden ook andere resultaten behaald kunnen worden – de jury zag in ieder geval volop kansen en mogelijkheden!

De winnaars

De jury heeft na lang beraad drie winnaars aangewezen. Zij mogen hun ontwerp op professionele wijze laten printen in het TextielLab onder leiding van printspecialist Frans Verbunt.

Op de derde plaats eindigde Marijke Appelman. Haar dessin werd door de jury vergeleken met mimosa en gaf het ontwerp de titel ‘Destroyed Dessin’. Door een bestaand bloemenbehang te voorzien van talloze perforaties is een volledig nieuw dessin ontstaan. Marijke zelf had niet verwacht te winnen. “De concurrentie was goed. Ik ben beeldend kunstenaar en ik werd via via getipt om aan deze wedstrijd mee te doen. Ik vind het fijn dat ik door mee te doen een vertaling naar textiel heb kunnen vinden. Dat is iets nieuws op mijn pad en het biedt nieuwe mogelijkheden.”

De tweede plaats ging naar Mirjam Schavemaker – Heinsbroek. De juryleden zagen talloze mooie mogelijkheden voor dessins, alleen al in de grote hoeveelheid voorstudies. De jury hoopt dat Mirjam zelf ziet hoe interessant de afzonderlijke schetsen zijn. “Ik vond het al geweldig dat ik finalist was als amateur. Ik ben echt heel blij. Dit is mijn manier van ontspanning. Vond het al geweldig om hier in het museum te hangen. Het maakte me niet echt of ik zou winnen of niet. Ik ga rustig nadenken wat ik met mijn stuk geprinte stof wil gaan doen. Dit was mijn eerste ontwerpwedstrijd”, vertelt de overdonderde Mirjam.

De eerste prijs is voor Michelle van der Poel. Het ontwerp met geoxideerd textiel laat een patroon zien dat door aantasting is ontstaan. Michelle’s vertrekpunt was haar fascinatie voor kleur en structuurverandering van metaal. De jury sprak van een innovatief ontwerp op een aardse manier en was erg onder de indruk van het werkproces, de chique uitstraling en het kleurgebruik. In de ontwerpen zagen ze al verschillende toepassingen voor zich. Van barok behang tot licht transparante stoffen.

Publieksprijs

Het ontwerp van Sharon Wassing was favoriet van het  publiek. Het werk van de dertig finalisten met de meeste stemmen, werd van 11 tot en met 14 september tentoongesteld aan het publiek in de TextielStudio van het museum. Gedurende deze periode konden bezoekers hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Sharon is blij verrast met de publieksprijs. “Ik vind het een hele eer. Ik ben consequent bezoeker en ik wil in de toekomst heel graag in het TextielLab aan de slag en dit avontuur vervolgen. Textiel en tekenen is mijn passie. Ik vind het leuk om concepten helemaal uit te denken en dessins te ontwerpen.”