Nieuwe wandbespanning voor De Koninklijke Industrieele Groote Club eenmalig te zien

2 September 2019

Het TextielLab werkte in 2017 aan een project voor de sociëteit 'De Koninklijke Industrieele Groote Club' aan de Dam in Amsterdam. Het gebouw is de afgelopen tijd grootschalig gerestaureerd, waarbij ook de wandbespanningen in de Grote zaal en de Dames Zaal aan vernieuwing toe waren. Tijdens Open Monumentendag 2019 opent de sociëteit haar deuren en kan jij dit bijzondere project van dichtbij bekijken.

Foto Remy de Klein

De originele wanden van het gebouw uit 1916 waren bekleed met stoffen van ontwerper Theodoor Nieuwenhuis*, maar werden door verschillende verbouwingen steeds minder goed zichtbaar. Om het authentieke karakter terug te brengen, werden nieuwe stoffen geweven. Twee ontwerpen van Theodoor Nieuwenhuis (uit omstreeks 1900) uit de collectie van het museum zijn als inspiratiebron gebruikt. De nieuwe ontwerpen hebben dezelfde kwaliteit als de originele stoffen en voldoen daarnaast aan de eisen van deze tijd (o.a. brandvertragend).

Programma:

In de vernieuwde Groote Zaal is gedurende het weekend een museale presentatie van het TextielMuseum te bekijken. Kom meer te weten over het project en over de stoffen van Theodoor Nieuwenhuis. Daarnaast worden de tafels in deze ruimte gedekt met designtafelgoed van het label by TextielMuseum, ontworpen door onder anderen Viktor&Rolf, Studio Job en Scholten & Bajings. Op de tafels zijn de keramieken objecten van Cor Unum te zien, het keramisch kunstcentrum in 's-Hertogenbosch. Net zoals het TextielLab is Cor Unum een plek waar behoud van ambacht centraal staat.

Ben je in het weekend van 14 en 15 september in Amsterdam of omgeving? Neem binnen vooral een kijkje. De businessclub is normaal alleen voor leden toegankelijk maar speciaal tijdens het weekend van Open Monumentendag geopend.

Beide dagen worden van 10.00 -17.00 uur rondleidingen gegeven. De toegang is gratis. Aanmelden op de dag zelf bij de receptie van de Club, Dam 27 Amsterdam. https://igc.nl/ (Tip: ruim op tijd komen i.v.m. de verwachte drukte)

LET OP: dit evenement vindt niet in het TextielMuseum plaats.

Groote Zaal, foto Remy de Klein

* Theodorus Wilhelmus Nieuwenhuis (1866) was een veelzijdig Nederlandse kunstenaar en ontwerper. Terugkerend thema in zijn werk zijn planten en dieren. Nieuwenhuis is vooral bekend geworden als ontwerper van meubels en complete interieurs. In de collectie van het TextielMuseum zijn meerdere ontwerpen van hem opgenomen.