Turkish red & more : Formafantasma

27 Februari 2013

Door: Caroline Boot, conservator

De prachtige, door Studio Formafantasma vormgegeven, tentoonstelling ‘Turkish red & more’ ontlokte vorige week een delegatie van Ikea een groot compliment: ‘Wat een fantastisch museum is dit: het combineert de traditie (stukken uit de collectie) met eigentijdse vormgeving, geproduceerd in huis, namelijk het TextielLab.’ Men had dit nog niet veel gezien! Wij stonden natuurlijk te glimmen van trots!!

Met deze tentoonstelling haakt het TextielMuseum in op ontwikkelingen in de ontwerpwereld om tradities, de eigen geschiedenis en vakmanschap een plaats te geven. Het gaf jonge ontwerpers de opdracht om, uitgaande van de rijke museumcollectie, een aantal producten te ontwikkelen.

Zo ontwikkelde Studio Formafantasma (Eindhoven), onlangs uitgeroepen als één van de 20 meest talentvolle en promising ontwerpbureau’s in Nederland, het project ‘Turkish red’. De naam van de tentoonstelling is hieraan ontleend. Het zogenoemde Turks rood, een uitgesproken helderrode tint gemaakt van meekrapwortel, is een van de meest onderzochte kleuren in de textielgeschiedenis. Deze verfstof werd ontwikkeld in India, en vond later zijn weg naar Griekenland en Turkije. De heldere kleur viel in de smaak bij uiteenlopende culturen en groeide uit tot een van de eerste voorbeelden van globalisering.

Grasduinend door het archief van de historische collectie van het TextielMuseum, raakte Studio Formafantasma gefascineerd door de Driessen-collectie: notitieboeken, stalen en proefdrukken over textielverven en -bedrukken. Formafantasma liet 17 zijden doeken helder rood (Turkish red) verven met meekrapwortel. Er werden ontwerpen op gedrukt, ontleend aan de patronen uit de boeken van Driessen en andere visuele verwijzingen naar de geschiedenis van Turks rood. De titel van het project, BTMM1541, verwijst naar de codering van de boeken in het archief van het museum: de 17 zijden stoffen zijn in lijn daarmee ontworpen als de pagina’s van een boek met een voor- en achterplat.

Lees hier meer over BTMM1514:


Turkish Red video from formafantasma on Vimeo.