Tuften - 'Treetrunk'

25 Juni 2015

"Treetrunk", een handgetuft vloerkleed van 400 – 450 cm. naar ontwerp van Lizan Freijsen en uitgevoerd door Hester Onijs, tuft expert TextielLab.

Vanaf 2008 laat Lizan Freijsen met enige regelmaat eigen werk geinspireerd op korstmossen en schimmels in het TextielLab uitvoeren. In 2012 is een serie kleden aangekocht voor de collectie van het TextielMuseum.

Vanaf eind 2014 is er in de Tufterij van het TextielLab intens gewerkt aan een monumentaal kleed. Het gaat om een mosgroen tapijt, met diverse poolhoogten, dat rondom van kleur verandert : van licht oker, naar felgroen, naar rood- en donkerbruin, zoals de seizoenen in een bos.

Een unicum is het palet aan diverse kleuren wol, dat in de Ververij van het TextielLab zelf is geverfd op basis van natuurlijke verfstoffen.

Het kleed bestaat uit 2 bogen rond een middendeel, waarvan de buitenrand via het handtuften is gerealiseerd. De binnenkant is machinaal getuft in China door het bedrijf Tai Ping Parijs. Beiden delen worden op locatie samengevoegd. Het realiseren van dit vloerkleed heeft vijf maanden in beslag genomen en is door vele bezoekers op de voet gevolgd.