Thonik – Weaving Stories

16 April 2019

In het kader van de tentoonstelling 'Cultural Threads' is tot en met 24 mei de film Weaving Stories van ontwerpburo Thonik te zien in het Auditorium van het TextielMuseum. De film is het resultaat van een internationale samenwerking tussen het Nederlandse ontwerpburo en brokaatwevers in China. Het project draagt bij aan de uitwisseling van techniek en ontwerp tussen Nederland en China en zet de beoefenaars van het bijna uitgestorven ambacht in hun kracht.

De film verhaalt over de samenwerking tussen Thonik, twee vrouwelijke Yunjin brokaatwevers en de Chinese modeontwerper Fang Ye. De ingewikkelde techniek van het Yunjin brokaatweven, ook wolkenbrokaat genoemd, combineert weven met borduren. Het werk is zo tijdrovend dat zelfs uiterst bekwame wevers slechts één centimeter doek per uur kunnen produceren. Qiao Yun en Xiao Fang zijn zeer bekwaam in hun vak, maar als het gaat om de keuze van ontwerpen en patronen, beslist het management of de ‘meester’. Weaving Stories toont hoe design positief bij kan dragen aan het gevoel van vakbekwaamheid en eigenwaarde.

Over Thonik

Thonik is een in Amsterdam gevestigd collectief van ontwerpers, geleid door Nikki Gonnissen en Thomas Widdershoven. De studio is gespecialiseerd in visuele communicatie, grafische identiteit en motion design. De ontwerpers werkten in het verleden in het TextielLab om hun grafische ontwerpen te vertalen in geweven plaids.

De film is tot en met 24 mei 2019 in het Auditorium te zien (met uitzondering van 21 mei, dan is de film niet te zien).

Met financiële steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.