TextielMuseum wint internationale prijs The Best in Heritage!

29 September 2018

De prijzenkast van het TextielMuseum wordt verder aangevuld! Gisteren won het TextielMuseum tijdens het ‘The Best in Heritage’ congres in Dubrovnik, Kroatië de ‘Project of Influence Award 2018’. Uit 42 genomineerde projecten wereldwijd werd het TextielMuseum door een internationale commissie gekozen als het meest vernieuwende en invloedrijke concept op het gebied van erfgoed.

Directeur Errol van de Werdt presenteerde gisteren het unieke museumconcept, dat met tentoonstellingen, educatieve programma’s en een gespecialiseerde werkplaats zowel bezoekers als studenten en internationale ontwerpers meeneemt in de eindeloze mogelijkheden van textiel. Vorig jaar won het museum in Tilburg nog de BankGiro Loterij Museumprijs 2017. Het winnen van deze prijs was aanleiding voor de jury om het TextielMuseum te nomineren voor The Best in Heritage 2018. Elk jaar selecteert The Best in Heritage wereldwijd de beste en meest succesvolle projecten om zich te komen presenteren tijdens het internationale congres.

Het TextielMuseum werd gekozen uit 42 genomineerde projecten uit Europa, de Verenigde Staten, China, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Australië en Canada. Onder de genomineerden waren o.a. The Metropolitan Museum of Art in New York, Designmuseum Danmark en National Museum of Scotland. De projecten werden beoordeeld op hun kwaliteit en de manier waarop erfgoed op vernieuwende wijze toegankelijk wordt gemaakt. Naast The Best in Heritage Award voor het TextielMuseum, ontving het project ‘The Lost Palace’ in Whitehall Palace de IMAGINES Project of Influence 2018.  

The Best in Heritage

The Best in Heritage is een initiatief van de European Heritage Association. Partners van het initiatief zijn The International Council of Museums (ICOM) en Europa Nostra. Dit jaar vond het jaarlijkse congres plaats in Dubrovnik, Kroatië van 26 t/m 29 september. 

TextielMuseum: op weg naar een Makersmuseum

Achter de schermen wordt momenteel hard gewerkt aan een vernieuwd museumconcept. De eerste stappen worden gezet om te transformeren van een 'Museum in Bedrijf' naar een Makersmuseum. De werkplaats van het museum - het TextielLab - wordt in dit concept nog beter geïntegreerd in het museum, waardoor zowel voor de bezoeker, als voor de professional een ideale leer- en werkomgeving worden gecreëerd.