TextielMuseum | TextielLab in Chicago

5 April 2016

Het TextielMuseum | TextielLab was uitgenodigd om te spreken op het symposium ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van de School of the Art Institute of Chicago (SAIC). SAIC is de meest invloedrijke kunstacademie van de Verenigde Staten van Amerika en bestaat al sinds 1866. Kenmerkend voor de school is dat onderzoek belangrijk is, ook onderzoek naar historische objecten. Daarom verzamelt en bewaart het instituut een groot werkarchief met stalen.

Het TextielLab maakt Research & Development (R&D) ook prioriteit en bouwt aan een sample archief voor haar gebruikers. Het Lab heeft recent stalen toegestuurd voor de educatieve collectie van de school, zodat de studenten inspiratie kunnen opdoen en kunnen zien wat wij maken.

Stalen bekijken in het Art Institute Chicago
Depot Art Institute Chicago

 

Doordat het instituut zoveel collectie verzamelde is vanuit de school het Art Institute Chicago ontstaan, een kunstmuseum. Er wordt nog steeds intensief samengewerkt tussen de kunstacademie en het museum. Zo is een van de docenten van de school ook collectiebeheerder in het museum. Voor textielkenners is het interessant om te weten dat het museum Bauhaus-textiel van Anni Albers in de collectie heeft.

Stalencollectie SAIC in de bibliotheek van het instituut
Stalen TextielLab, bijdrage aan de collectie onderzoekstalen van SAIC

 

Hebe Verstappen (Hoofd TextielLab)  en Errol van de Werdt (algemeen directeur) hebben, op uitnodiging van het SAIC, over het TextielMuseum en TextielLab gesproken op het symposium. Studenten en medewerkers van het SAIC kennen het TextielLab doordat studenten en onderzoekers bij ons in het Lab gewerkt hebben. De stalen die zij meebrachten na hun werkperiode bij ons maakten veel indruk in Chicago. Het concept van het TextielLab, waarbij er gewerkt kan worden op grote industriële machines kennen zij niet in de V.S. Bij het SAIC wordt geweven en gebreid op kleine handweefgetouwen en handbreimachines.

Het idee van het TextielMuseum en TextielLab, dat we vanuit het verleden voortbouwen aan de ontwikkeling van textiel, vindt men in Chicago interessant. Zelf werken zij ook zo op hun instituut. De combinatie van museum en werkplaats, het bewaren en bestuderen van een collectie en het maken van nieuw textiel in één instituut spreekt hen erg aan.

Bij het maken van nieuw textiel streven we naar innovatie. Daarom stellen we een Research & Development agenda op. Dit sluit goed aan bij het onderzoek dat het SAIC doet. Daar werken kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers samen aan nieuwe materialen, technieken, kunst en design. Er is een klik tussen beide instituten.


Yearbook TextielLab 2015

De studenten en onderzoekers die bij ons gewerkt hebben zijn: Melissa LeandroSasha de Koninck en Isaac Facio. De resultaten van de werkperiode van Melissa en Sasha zijn te zien in het Yearbook 2015, dat in april verschijnt. Isaac Facio onderzocht de mogelijkheden om 3d te weven. Jaarlijks selecteert het TextielLab ca. zes studenten om te werken op onze weef – en breimachines. Deze zomer zijn opnieuw drie studenten van het SAIC geselecteerd om bij ons te komen weven, breien en borduren.

Errol en Hebe hadden een druk programma in Chicago, met een Meet&greet met studenten, bezoek museum, discussie forum, bezoek SAIC inclusief de educatieve collectie in de bibliotheek en bezoek textielgaleries. Aansluitend zijn ze naar het Cooper Hewitt Design Museum New York gegaan.
 
Het SAIC publiceerde veel interessante blogs bij het 150 jarig bestaan van de school: http://www.saic.edu/150/#act