TextielLab is hofleverancier

17 Maart 2017

Op vrijdag 17 maart ontving het TextielLab in Tilburg als kroon op het werk het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen, met de toevoeging "Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier", gedurende 25 jaar. Vereiste voor het voeren van het predicaat hofleverancier is dat de onderneming een vooraanstaande functie heeft in de regio en minimaal honderd jaar bestaat. Daarnaast moet de ontstaansgeschiedenis duidelijk zijn en dient de onderneming zich te onderscheiden door kwaliteit, continuïteit en solidariteit. Juridisch en economisch onberispelijk gedrag vormt ook een belangrijke voorwaarde om positief uit het onderzoek te komen. Bij de toekenning zijn onder andere de burgemeester, de Commissaris van de Koning en diverse ministeries betrokken. Zo’n 400 Nederlandse bedrijven mogen op dit moment het Koninklijk Wapen voeren.

‘In het TextielLab ontwikkelen  we het ambacht door en dragen we het vakmanschap over aan een nieuwe generatie textieltalent. Het draait bij ons om meesterschap en kwaliteit; hier tref je productontwikkeling aan op een hoog niveau. Het predicaat is een belangrijke blijk van waardering voor alle vakmensen die in het Lab werken!’

 - Hebe Verstappen, Hoofd TextielLab

Over het TextielLab

Het TextielLab heeft een bijzondere status binnen de textielindustrie en is van internationaal belang binnen het vakgebied. Ambacht en vakmanschap staan hoog in het vaandel en daarom maken we hoogwaardige producten. De geavanceerde werkplaats levert een grote bijdrage aan de reputatie van het TextielMuseum wereldwijd. Het Lab is een werkplaats in de oude fabriek waar – net als 100 jaar geleden – de laatste technieken worden toegepast om vernieuwende stoffen en toepassingen te ontwikkelen. Destijds was het een stoommachine die de spin-, twijn- en weefmachines aandreef. Nu staat er een keur aan hoogwaardige, computergestuurde apparatuur waar experimentele weefsels, breisels en andere textiele producten vanaf komen, ontwikkeld en vervaardigd met innovatieve garens en materialen. Het Textiellab is dé plek voor het ontwikkelen van prototypes, autonome werken en exclusieve producties. Studenten van textielopleidingen in binnen- en buitenland werken hier aan hun afstudeerproject, internationale modeontwerpers ontwikkelen stoffen voor hun volgende collectie, interieurarchitecten experimenteren met materialen en technieken en ook kunstenaars maken hier hun nieuwste creaties. Klinkende namen als Jan Taminiau, Viktor&Rolf, Studio Job, Scholten & Baijings, architectenbureau O.M.A., Jaime Hayon en Jan Fabre werkten in het Lab. Ook ons eigen label, by TextielMuseum, met huiselijk textiel van topontwerpers wordt ontwikkeld en geproduceerd in het Lab.