Tess van Zalinge toont ode aan Hollands ambacht

1 Februari 2017

Voor de derde keer showde designer Tess van Zalinge haar collectie onder het label TESSVANZALINGE tijdens Amsterdam Fashion Week. De looks toonden tailoring, ambacht en experiment. In deze blog laten we zowel het ontwikkelproces zien van Tess in het TextielLab en het eindresultaat: de show! 

'Ik zoek naar een clash tussen functionaliteit en sensualiteit, waarbij oversized pakken en lingerie hand in hand gaan.'

- Tess van Zalinge

Afgelopen vrijdag showde ontwerpster Tess van Zalinge haar derde collectie onder het label TESSVANZALINGE tijdens de Amsterdam Fashion Week. Voor deze collectie heeft ze in het TextielLab gewerkt aan gebreide en geweven stoffen. Tess heeft een voorliefde voor oer-Hollandse ambachten. Deze voorliefde ontstond al op het AMFI, waar ze zich moest verdiepen in Hollandse klederdracht. Dit thema liep als een rode draad door haar collecties en bij deze laatste collectie zoomde ze nog verder in op Hollandse ambachten, silhouetten en stofgebruik. 

Tess was op zoek naar bedrijven die ambacht hoog in het vaandel hebben staan en zo wist ze haar weg naar het TextielLab te vinden. Naast ons lab werkte ze samen met o.a. Royal Delft, de Hoedenmakers en MeesterOpleiding Coupeur. 

Samen met de Meesterschilders van Royal Delft onwikkelde ze unieke prints, geinspireerd op werk van oude meesters. Deze prints heeft zij deels laten bedrukken op stof, maar ook laten breien en weven in het TextielLab. 

'Ik heb me laten inspireren door de zoot-suits en daar een vrouwelijke vertaling van gemaakt, met focus op ambacht en experiment.' 

- Tess van Zalinge

De signatuur van Tess van Zalinge is het breken met de status quo van lingerie zonder de fundamenten ervan te verliezen, tijdens de show was dat terug te zien in lichaamsvolgende silhouetten in maagdelijk wit kant, opgevolgd door handgevormde lingerie met eigen print. Een waas van Delfts Blauw met daarnaast een kleurrijke, vervaagde marmer print vormden tezamen het kleurbeeld van de collectie. Tess vertaalde oude ambachten naar het nu: de collectie ademt Hollandse ambacht anno 2017.

Deze film van Fashionchick brengt ook haar bezoek aan het TextielLab in beeld: