Tegendraads modern
25 Maart 2014
In de tentoonstelling Living Spaces zijn een slaapkamer uit de jaren 1950 en een keuken uit de jaren 1960 als stijlkamer ingericht. Te zien is hoe het stichting Goed Wonen de inrichting van huizen in die tijd probeerde te beïnvloeden, onder meer door uitgave van een tijdschrift. Maar het ideaalbeeld dat dit tijdschrift schetste, sijpelde maar langzaam door in het Nederlandse interieur. Veel ontwerpers zochten naar alternatieven voor de strenge, modernistische Goed Wonen stijl. De ondertitel van het pas verschenen boek ‘Tegendraads modern’ is dan ook: 'een bevrijdend alternatief voor de strenge Goed Wonen norm'. Ontwerpers zochten naar nieuwe, organische vormen (die ik ken uit het interieur van mijn opa en oma op de Vlierlaan in Tilburg).
In het boek veel aandacht voor textiel uit die tijd, zoals gordijnstoffen van de V&D, kinderkamergordijnen ontworpen door Wim Bijmoer (Dikkertje Dap en Beertje Pippeloentje), bedrukte gordijnstoffen door Karel Appel ontworpen.
Eén hoofdstuk gaat over de Nederlandse afdeling op de Wereldtentoonstelling Expo '58 in Brussel (de Expo waarvoor het Atomium is gebouwd). Gerrit Rietveld richtte een deel van die afdeling in met textiel van de Nederlands textielindustrie. Dadaïsme en Surrealisme waren de inspiratiebronnen voor de textielafdeling en niet Goed wonen. De grillige textieafdeling werd in Nederland niet erg gewaardeerd, maar kreeg internationaal wel waardering.
Tegendraads Modern : Een bevrijdend alternatief voor de strenge Goed Wonen norm
Auteur: André Koch e.a.
Uitgever: Scriptum
ISBN: 978-905594-871-0
Te koop via de boekhandel en via NAi boekverkopers
Jantiene van Elk