Talentontwikkeling in het TextielLab
9 September 2016
Gebrek aan textiel talent is er niet. Maar om dat talent (verder) te ontwikkelen, zijn tijd en goede faciliteiten nodig. Het TextielLab biedt studenten van gerenommeerde opleidingen uit Europa toegang tot specialistische vaardigheden en technieken, van de laatste weefsoftware tot eeuwenoude vlechttechnieken. Ze onderzoeken nieuwe technieken en materialen en krijgen daarbij begeleiding van allerhande lab-medewerkers: van productontwikkelaars en wevers tot een garenexpert. Het zijn allemaal mensen die al jarenlang in het vak zitten en het ambacht tot in de puntjes beheersen.
Ieder academiejaar worden zes studenten geselecteerd die hun project mogen uitvoeren in het TextielLab. Dit jaar (of In 2015-2016) waren er 50 aanmeldingen. Een team bestaande uit het hoofd TextielLab, een conservator, productontwikkelaars en technische medewerkers, selecteerde Jacqueline Lefferts (Royal College of Art, London), Robin Maas (Design Academy, Eindhoven) en Katerina Williams (School of the Art Institute of Chicago – SAIC) voor de techniek weven. Yamuna Forzani (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag) en Joyce Safe Lee (AIADO, SAIC, Chicago) mochten aan de slag op de brei-afdeling en Dave J. Bermingham (SAIC, Chicago) werd geselecteerd voor de techniek borduren. De aanvragen worden beoordeeld op motivatie, innovatie (techniek of materiaal) en artisticiteit.
Jaqueline Lefferts houdt zich voornamelijk bezig met duurzaamheid. In het lab ontwikkelde zij een aantal geweven kledingstukken zonder enig afval te produceren. Ze experimenteerde met verschillende weeftechnieken en materialen. Het resultaat waren kledingstukken die zo uit de machine rollen en geen verder geen confectie nodig hebben. Lefferts’ doel is niet alleen om zo min mogelijk afvalt te produceren, maar ook om de verschillende processen in de productie te beperken. Door een kledingstuk zo te ontwerpen en maken, dat het meteen draagbaar is, hoeft het niet meer getransporteerd te worden naar een ander bedrijf voor de afwerking.
QUOTE: ‘I propose a new approach to designing for, and manufacturing with, existing technologies … Although this is standard equipment, most mills are reluctant to try new things at the expense of consistent efficiency, but not all mills. I did a residency with TextielLab in Tilburg, Netherlands. Their aim is to inspire and innovate within textiles, allowing projects like this to happen.’
foto 1. publicatie geschreven over Jacqueline Lefferts in Textile View Magazine
foto 2. De kledingstukken van Lefferts rollen uit de machine
foto 3. Door het kledingstuk binnenstebuiten te keren, wordt het draagbaar en heeft het geen afwerking nodig
Yamuna Forzani won dit jaar de Aanmoedigingsprijs voor afgestudeerden aan de KABK. Volgens het rapport ‘brandt haar werk zich op het netvlies van de kijker, met een beeldtaal die je bij de lurven grijpt. De textiele werken gaan voorbij het materiaalexperiment of ‘haute couture', en stellen een onderwerp aan de kaak dat ons allemaal aangaat..’
Forzani’s werk draait meestal om mensen. Ook dit keer. Met het werk dat zij ontwikkelde in het Lab stelt zij zich de vraag: wat is de toekomst van gender? Zullen we altijd blijven denken in gender, of zal dit in de loop der tijd verdwijnen? Met haar vrolijke stoffen, opvallende kleuren en vormen die doen denken aan lichaamsdelen creëert Forzani een bonte ruimte zonder grenzen. Het is haar antwoord op de genderkwestie. Langzaam maar zeker zullen de grenzen verdwijnen en gaan mensen elkaar meer en meer accepteren zoals ze zijn.
foto 4. Forzani aan het werk in de Breierij van het TextielLab
Deze activiteit vindt plaats met financiële ondersteuning van