Symposium Hi-Tex
10 Januari 2024
Samen met Textielcommissie Nederland organiseren we op vrijdag 22 maart het symposium Hi-Tex. Diverse spraakmakende sprekers, waaronder Troy Nachtigall, Lector Fashion Research & Technology aan de Hogeschool van Amsterdam en Fashion Tech Designer Marina Toeters, vertellen aan de hand van hun eigen onderzoek en praktijk over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van slim, interactief textiel. In onze leefomgeving staan steeds meer spullen met elkaar in verbinding, ze zijn smart, interactief en reageren op onze behoeftes of op hun omgeving. Maar hoe zit dat met mode en textiel?
Sprekers
Troy Nachtigall – Als lector van de Fashion Research and Technology onderzoeksgroep aan de Hogeschool van Amsterdam richt hij zich met de Wearable Data Studio op de computationele vervaardiging van kleding, schoenen en accessoires, denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van een 3D-printer. Middels dit onderzoek verdiepen Troy en zijn team zich in het complexe adaptieve ecosysteem van mode, met een bijzondere focus op gegevensbeheer, ontwerp, productie en gebruik.
Marina Toeters is Fashion Tech Designer. Toeters is initiatiefnemer en de drijvende kracht achter by-wire.net en haar werk bevindt zich op het snijvlak van technologie en mode. Vanuit de Fashion Tech Farm in Eindhoven werkt zij aan diverse projecten waarin zij de potentie en meerwaarde heeft laten zien van het toevoegen van sensortechnologie in kleding. Een voorbeeld hiervan is Closed Loop Smart Athleisure Fashion. Voor deze sportkleding worden flexibele sensoren geprint op een textiel substraat om zo continu de vitale functies van de drager te meten. De draagbare sensoren zijn comfortabel, robuust, onzichtbaar tijdens het dragen en wasbaar zodat ze daadwerkelijk geïntegreerd kunnen worden in de gangbare textielproductie.
Links Judith Peskens, rechts Sjouk Hoitsma. Foto's Patty van den Elshout.
Judith Peskens is productontwikkelaar bij het TextielLab van het Textielmuseum en betrokken bij het Research & Development traject waarbij het weven met metaal centraal staat. Judith is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de installatie I am Storm van Studio DRIFT en zal ons tijdens Hi Tex aan de hand van stalen meenemen in dit proces.
Sjouk Hoitsma is Hoofd collectie bij het Textielmuseum en zal een inleiding geven op de tentoonstelling Is it alive? waar het symposium bij aansluit. In Is it alive? komt het allemaal samen: innovatie, textiel, technologie en kunst, geïnspireerd op het leven zelf.
Foto: Patty van den Elshout
Philip Beesley staat aan het hoofd van Philip Beesley Studio Inc. (PBSI), een interdisciplinair ontwerpbedrijf gevestigd in Toronto, Canada. Philip Beesley Studio Inc. ontwikkelde in opdracht van, en in samenwerking met de Technische Universiteit (TU) Delft het prototype Poietic Veil. Het werk is het resultaat van een onderzoek van Philip Beesley naar ‘Living Architecture’.
Teun Verkerk werkt op het snijvlak van kunst en technologie. Hij is geïnteresseerd in creatieve en onverkende toepassingen van technologie. Dit uit zich in zijn eigen praktijk waarin hij in het verleden projecten ontwikkelde met elektronische- en digitale technologie in de (openbare) ruimte. Momenteel werkt hij als manager van het Crossing Parallels artist in residence programma van de TU Delft en initieert kunst & technologie samenwerkingen en hackathons. Daarnaast is hij artistiek leider en oprichter van kunst & technologie festival Highlight Delft. Teun was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het kunstwerk Poietic Veil, waarin de Canadese architect Philip Beesley samenwerkte met studenten van de TU Delft. Poietic Veil is momenteel te zien in de tentoonstelling Is it alive?
Eline van der Velde is conservator hedendaagse materialen en onderzoekt kunstmatige stoffen in collecties van design- en modemusea. Eerder werkte ze mee aan het onderzoeksproject "Glossy Surfaces: The Conservation of TPUs in Fashion" bij Modemuseum Antwerpen (MoMu). Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk toont Eline ons dat het conserveren van stoffen met een synthetische coating - met name vanwege hun ingewikkelde en samengestelde aard, die vaak gekenmerkt wordt door een korte levensduur - een uitdaging is. Dit leidt er bijvoorbeeld vaak toe dat iconische stukken niet kunnen worden tentoongesteld in museumcollecties of, als ze niet goed worden behandeld, zelfs als 'total loss' kunnen worden beschouwd.
De nieuwste installatie van DRIFT 'I am Storm'. Foto: Josefina Eikenaar
Textiel X Techniek
Al vroeg in de twintigste eeuw werden de eerste combinaties tussen elektronica en textiel gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de elektrische deken, die ook vandaag de dag nog steeds verkocht wordt. Tegenwoordig gaat men met zogeheten ‘Smart Textiles’ veel verder. Het levert producten op die niet alleen reageren op hun omgeving of op lichaamsfuncties, maar deze ook actief kunnen gaan beïnvloeden. Voorbeelden daarvan zijn minder bekend, maar leveren wel nuttige toepassingen op. T-shirts die jonge astmapatiënten helpen met ademen en vloerkleden die signaleren dat iemand op de grond ligt. Naast interactie is ook de integratie van de nodige componenten in het textiel van belang. Het streven is dat het textiel zijn eigenschappen behoudt. Op wat voor manieren zijn er bijvoorbeeld sensoren geïntegreerd in kleding, hoe voelt dat? Naast het programma met lezingen hebben we daarom ook een 'prototype markt' waar je verschillende voorbeelden van deze textielsoorten van dichtbij kunt ervaren.
Is it alive?
Het symposium Hi-Tex brengt de verschillende mogelijkheden van de verbinding tussen de digitale en de fysieke wereld van textiel voor het voetlicht. Niet toevallig vindt het symposium plaats in ons museum. Het symposium sluit namelijk naadloos aan bij onze lopende belevingstentoonstelling ‘Is it alive?’. Via de ruimtelijke installatie die hier te zien zijn ervaar je de interactieve mogelijkheden van textiel. Naast ‘I am Storm’ van DRIFT zijn andere dynamische werken te zien van o.a. Philip Beesley, Iris van Herpen, Bart Hess en Tanja Smeets.
Programma
De invulling van het programma is nog vol in ontwikkeling, maar de dag zal er zo uit gaan zien.
12:00 |
- Ontvangst/registratie gasten |
12:30 |
- Welkom door Jochem Otten directeur van het TextielMuseum, Karin van Paassen van de Textielcommissie gevolgd door inleiding dagvoorzitter Hellen van Rees |
12:40 |
- Sprekersprogramma met Sjouk Hoitsma, Troy Nachtigall, Eline van Velde en Teun Verkerk met afsluitende Q&A |
14:30 |
- Koffiepauze, prototypemarkt open |
15:00 |
- Sprekersprogramma met Marina Toeters, Judith Peskens en Philip Beesley met afsluitende Q&A |
16:45 |
- Netwerkborrel |
18:00 |
- Einde symposium Hi-Tex |
Het precieze programma inclusief de sprekers wordt gedurende de komende weken verder aangevuld. Blijf op de hoogte via Instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Lukt het je momenteel vanwege financiële redenen niet om bij het symposium aanwezig te zijn? Neem dan contact op met Gaia van Egmond via [email protected] om de mogelijkheden te bespreken.