Switch | de Garenmachine
31 Maart 2016
‘De Garenmachine’ (2011) van Atelier NL valt meteen op in de tentoonstelling Switch. Dutch Design on the move. Atelier NL, opgericht door ontwerpers Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk, heeft naam gemaakt met onderzoek naar materialen en daarmee verbonden processen. De ontwerpers hebben hun spade op verschillende plekken in Nederland letterlijk in de klei gestoken om er serviezen van te maken (Clay Service). In dit project hebben zij zich in opdracht van het TextielMuseum in de productie van biologisch afbreekbare garens verdiept. De speelse installatie bestaat uit vuurhouten stellages, waarop oude huishoudelijke apparaten gemonteerd zijn, zoals een koffie- en gehaktmolen. Weckpotten, gevuld met bonen en andere peulvruchten, glazen flesjes, petrischaaltjes met zetmeel, een gasbrander en klosjes met garen. De installatie en de bijbehorende film illustreren de verschillende fases in de productie van biologisch afbreekbare garens. De productie op industriële schaal gebeurt in principe vergelijkbaar.
foto | De Garenmachine door Atelier NL i.o.v. het TextielMuseum
Atelier NL ontwikkelde het werk in opdracht van het TextielMuseum. De vraag was om duurzame processen in de productie van textiel onder de loep te nemen. Tijdens hun onderzoek werden de ontwerpers verrast door het grote aantal garens dat reeds te verkrijgen is op basis van zetmeelhoudende knollen, peulvruchten en afvalstoffen zoals schaaldierpantsers.
foto | detail van 'De Garenmachine' in de tentoonstelling Switch | Dutch Design on the move
Polymelkzuur (PLA) is een polyester op basis van hernieuwbare grondstoffen. De grondstof melkzuur wordt door fermentatie gewonnen uit suikers. De suikers worden gewonnen uit zetmeel van plantaardige bronnen, zoals aardappels, bonen en maïs. Door verschillende procedés kunnen van deze natuurlijke polymeren biologisch afbreekbare plastics (zoals de knisperende verpakkingen van biologische groenten in supermarkten), maar ook garens worden gemaakt.