Stalenboeken Nederlands interieurtextiel

20 Februari 2014

In de stijlkamer Nieuwe kunst op de tentoonstelling Living Spaces is textiel te zien van de kunststroming Jugendstil of Art Nouveau. In de Stalenkamer in de bibliotheek zijn veel stalenbunches  uit deze periode te vinden, zoals het stalenboek 'Gordijn-bespanning en bekleedingstof met zijden glans’ (1909-1924, Ontwerper: Nieuwenhuis, Theodoor, Jacquardgeweven, collectieregistratienummer: 14604)

Om een beeld te krijgen van deze periode is het interessant om publicaties uit deze tijd te bekijken. In de bibliotheek hebben we bijvoorbeeld het chique damesblad De vrouw en haar huis. Dit tijdschrift verschijnt voor het eerst in 1906. De vrouw en haar huis is opgericht door Elisabeth M. Rogge. Zij wil de ontwikkelde vrouw informatie geven over het huishouden, kleding, kunst en nijverheid. De vrouw en haar huis is in het depot van de bibliotheek aanwezig van 1909-1972.

Ook te vinden in de bibliotheek: de reeks 'De toegepaste kunsten in Nederland'. Deze reeks over hedendaagse sier- en nijverheidskunst werd vanaf 1923 in 24 delen uitgegeven door W.L. & J. Brusse's Uitgeversmaatschappij in Rotterdam.

Enkele titels die in de bibliotheek aanwezig zijn:

De sierkunst op Nederlandsche passagiersschepen / door S. van Ravensteyn. - Rotterdam : Brusse, 1924.

Sierkunst en vrouwenkleeding / door C. Proos-Berlage. - Rotterdam : Brusse, 1927.

Batik, bedrukte stof, klein lederwerk / Herman Hana. - Rotterdam : Brusse, 1925