Roos Soetekouw ontwerpt sneakers voor Australian Footwear

14 Oktober 2016

Roos Soetekouw is een van de snelst rijzende sterren op het gebied van textieldesign. Ze is dan ook geen onbekende van het TextielLab. Al eerder gooide ze hoge ogen in Milaan met haar plaids uit de Skinn-collectie en de keukencollectie Fungy. Ze werd genomineerd voor de Viva-400 en voor Net5 kwamen zij filmopnames maken in het TextielLab, haar favoriete ontwikkelplek. De film is hier terug te zien. Vanaf 22 oktober, op de Dutch Design Week in Eindhoven, laat ze een hele bijzondere primeur zien: sportieve sneakers met door haar ontworpen stoffen voor het Nederlandse topmerk Australian Footwear.

De sneakers van Australian Footwear zijn van leer en hebben textiele details van door Roos ontworpen stoffen. De stoffen zijn gemaakt in het Textiellab van het Textielmuseum Tilburg. Roos: “Ik heb eerst onderzoek gedaan naar materialen die supersterk zijn en naar de juiste bindingen. Het weefsel mag niet te open zijn, maar ook weer niet té strak geweven, want het moet wel ademen. Ik ben uiteindelijk uitgekomen op diverse combinaties met onder meer linnen, dat van nature heel sterk is, plus synthetische, brandwerende en buitengarens. En natuurlijk worden de stoffen vuil- en waterafstotend behandeld.”

Roos heeft meteen een complete lijn ontworpen: drie paar damessneakers en een paar herensneakers, maar ook tassen en accessoires. Een collectie die dit voorjaar op de markt komt. Roos' handschrift is duidelijk herkenbaar: natuurlijk en organisch, maar ook fantasierijk en gedurfd. In een mooie mix van materialen en opvallende kleurencombinaties. 

Het project met Australian is ontstaan uit het initiatief 'Design Meets Brands', waarbij grote merken gekoppeld worden aan opkomende designers. Uit drie mogelijke ontwerpers, koos Australian Footwear voor Roos Soetekouw.

 

foto's: Roos Soetekouw