Vrijwilligers gezocht voor hulp bij onderzoek naar koloniaal erfgoed

12 December 2023

Collectie Driessen – Leidsche Katoenmaatschappij 

In 1954 kocht de gemeente Tilburg de collectie Driessen, wat het begin vormde van het TextielMuseum. Begin 2024 starten we een onderzoek naar deze collectie, die bestaat uit stalen- en receptenboeken, textielvoorwerpen en archiefmateriaal zoals correspondentie, verzameld door de familie Driessen. De Driessens runden de succesvolle textieldrukkerij de Leidsche Katoenmaatschappij. Het bedrijf was tussen 1860 en 1930 een belangrijke speler in de ontwikkeling van de imitatie wasdrukindustrie gericht op de Indonesische, Surinaamse, West- en Oost-Afrikaanse markt 

De collectie is nu enkel fysiek in te zien in de bibliotheek van het TextielMuseum, maar we willen deze ook online ontsluiten, zodat veel meer mensen gebruik kunnen maken van deze bronnen. Om dit te realiseren zoeken we hulp van vrijwilligers

 

Photo Maria van der Heyden i.o.v. TextielMuseum-2013-001-BTMM0579-10.jpg
Foto: Maria van der Heyden

Puzzelen met termen 

Het Regionaal Archief Tilburg is de omvangrijke collectie stalen- en receptenboeken aan het digitaliseren. We maken de handgeschreven teksten leesbaar met het Artificial Intelligence (AI) programma Transkribus, maar deze automatische transcriptie is niet foutloos. Ook herkent AI niet welke termen belangrijk zijn voor het onderzoek. Daarom zoekt het museum vrijwilligers om de transcripties te verbeteren en een index met belangrijke termen te maken.

De index per manuscript zal bestaan uit de textieltermen, zoals Lapis, Kanga, Lulo, geografische aanduidingen, kleurstoffen, namen van bedrijven of personen. Ook zullen we proberen te achterhalen of de stalenboeken stalen van het maakproces bevatten of van het te verkopen product. Extra informatie die belangrijk kan zijn voor historisch onderzoek, zoals handelsgegevens en kosten nemen we ook op in de index. 

We starten met tweeëntwintig manuscripten, maar in totaal zijn er bijna tachtig. We onderzoeken nog welk deel daarvan een index nodig heeft en welk deel niet. 

 

Photo Maria van der Heyden i.o.v. TextielMuseum-2013-001-BTMM0579-05.jpg
Foto: Maria van der Heyden

Naar wie zijn we op zoek 

We zoeken vrijwilligers die vanuit huis aan dit project willen werken, die interesse hebben in textiel(geschiedenis) en het leuk vinden om met tekst aan de slag te gaan. Het is fijn als je handig bent met de computer. De meeste manuscripten zijn in het Nederlands, maar er zitten ook enkele Engelstalige tussen.

 

Wat ga je doen? 

Je gaat de belangrijkste woorden uit de transcripties van een of meerdere manuscripten verbeteren. Tegelijkertijd maak je een lijst met belangrijke termen; een index van het manuscript. 

We starten met een workshop op een zaterdag in januari (datum volgt). Je krijgt dan een introductie over de collectie Driessen, Leidsche Katoenmaatschappij, uitleg over het programma Transkribus en uitleg over het indexeren van de manuscripten. Vervolgens kun je vanuit huis de manuscripten toegankelijk maken. Er is altijd ondersteuning op afstand van mensen van het TextielMuseum en Sabine Bolk, beeldend kunstenaar en batik onderzoeker.   

 

Wanneer? 

We starten in januari en willen rond eind maart de belangrijkste manuscripten gecontroleerd en geïndexeerd hebben.  

Heb je nog vragen of wil je je aanmelden? Mail naar: [email protected]

Photo Maria van der Heyden i.o.v. TextielMuseum-2013-001-BTMM0153-01.jpg
Foto: Maria van der Heyden