Opening Building with textiles
15 Oktober 2014
We kijken terug op een zeer inspirerende opening van de tentoonstelling Building with Textiles.
Chris van Duijn, architect en partner bij OMA sprak over het 'zachte' aspect van de praktijk bij OMA en de waarde van korte, meer experimentele projecten tegenover lange bouwprojecten. De Prada transformer, te zien in de tentoonstelling, is een voorbeeld van zo'n kort project. Het is een paviljoen omhuld met textiel dat op verschillende manieren kan worden neergezet. Op Archdaily kun je het uitgebreide artikel 5 Years Later, A Look Back on OMA’s Prada Transformer lezen.
Tijdens de opening presenteerde Rob Sweere zijn archi-sculptuur Vortex contemplatorium, een indrukwekkende grote tent die de hele ruimte voor de schoorsteen voor het TextielMuseum opvulde. Het was erg bijzonder om de mooie ruimte in de tent te ervaren.
Tijdens de opening en daarna hebben we verschillende nationale en internationale gasten onvangen, deelnemende ontwerpers zoals Rita Parniczky (lees haar blog over de opening), architecten en professionals. Gisteren bezocht een groep van internationale smart textile onderzoekers de tentoonstelling in het kader van het ArcInTex congres (TUE Eindhoven. 13 -17 oktober 2014). Ze vonden het moeilijk om weer te vertrekken uit het TextielLab en de tentoonstelling, omdat ze erg enthousiast waten over de mogelijkheden van textiel in architectuur en textiel en licht.
Maar ook een jong publiek vind de tentoonstelling interessant. Ilan, de 10 jaar oude zoon van onze bibliothecaris, had op de dag van de opening een korte blik op de tentoonstelling geworpen. De volgende dag is hij terug gekomen om alles goed te bekijken en zijn eigen gebouw te bouwen in de workshop bij de tentoonstelling. Een tijdje terug heeft hij zijn beroep al gekozen, maar door Building with Textiles is hij nog enthousiaster geworden: hij wil architect worden.
Suzan Rüsseler