Presentatie i.s.m. BANK15: 'Stof tot nadenken'

9 Juni 2020

Het TextielMuseum en BANK15 waren op zoek naar creatieve makers voor de open call ‘Stof tot Nadenken’: een challenge gericht op de duurzaamheid en toekomst van textiel. Creatieve makers werden opgeroepen een voorstel in te sturen. Vanaf zaterdag 11 juli tot en met 16 augustus zijn de vijf geselecteerde concepten te zien in een presentatie in het TextielMuseum.

Met de komst van het coronavirus werd de wereld een stuk kleiner en meer lokaal gericht. Als je alleen maar lokale middelen voor handen hebt en nooit meer een nieuwe grondstof om textiel te maken, hoe ziet textiel er dan uit? Met dit vraagstuk dagen BANK15 en het TextielMuseum makers van morgen uit om na te denken over de herkomst en impact van textiel. Iedereen was welkom om zijn of haar idee in te sturen. Aan de hand van de ingestuurde stukken werden uiteindelijk vijf makers geselecteerd die hun concept verder ontwikkelen.

Vijf makers

Na de gezamenlijke oproep ontvingen BANK15 en het TextielMuseum ontzettend veel inzendingen met inspirerende voorstellen. Echter was er ruimte voor slechts vijf makers om hun ideeën verder uit te werken tot een te presenteren concept. Uit de inzendingen hebben Adelheid Smit (conservator, TextielMuseum) en Fenne Verhoeven (projectleider, BANK15) een selectie van vijf makers gemaakt. Dit zijn geworden:

Mandy den Elzen – Mia Kugelmann – Marijke Timmerman – Guus Verelst – Paul van de Waterlaat

Deze vijf makers werken hun voorstellen verder uit en worden daarbij in hun maakproces gevolgd. Vanaf 11 juli t/m 16 augustus worden de concepten van deze makers in het TextielMuseum tentoongesteld.

Over Bank15BANK15 richt zich op human development, die de nieuwe standaard definieert in social business. Een commercieel shared benefit model dat meer inzicht geeft, meer creativiteit, meer innovatie en meer mensen laat meedoen in onze maatschappij. We zetten hiervoor eigen community, productlijnen en event producties in. Het unieke model van BANK15 zorgt ervoor dat partners, makers community en individuen kansen krijgen en elkaar kansen kunnen geven. Dit alles met participatie van het bedrijfsleven. Een model dat niet iedereen een kans geeft, maar iedereen iemand een kans geeft. www.bank15.nl

Over het TextielMuseumHet TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum in bedrijf, gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. De combinatie van inspirerende tentoonstellingen, workshops en het gespecialiseerde TextielLab voor het maken en innoveren van textiel maakt het museum uniek in zijn soort.

Stoel - Voddenstoel, Tejo Remy, 1991 | Hangende maskers, van links naar rechts - Mask, Bertjan Pot, 2012/2011 | Staand masker - Mask, Bertjan Pot, 2012. Foto: Floor Knaapen