Ontwikkel je weefkennis met nieuwe boeken

12 September 2014

Weefboeken uit de jaren 1970 staan er genoeg in de bibliotheek. Maar de maatschappij is opnieuw geïnteresseerd in hoe textiel gemaakt wordt. Dat zie je aan het onstaan van een DIY cultuur (Do It Yourself), belangstelling voor 3d printen en handwerk. En nu liggen er een aantal gloednieuwe boeken over weven op mijn bureau.

Het boek Woven textile design door Jan Shenton (London : Laurence King, 2014) laat uitputtend zien hoe je van een idee tot een geweven stof komt. Het scheren van de ketting, inrijgen van het weefgetouw en de belangrijkste typen weefsel zijn te zien in het boek. Het boek bevat zeer duidelijke illustraties van bindingen en mooie voorbeelden van geweven textiel van hedendaagse ontwerpers.

Het volgende Engelstalige boek over weven laat zien wat de mogelijkheden van de computergestuurde weefmachines zijn. Digital Jacquard Design (Julie Holyoke. Londen : Bloomsbury, 2013) is prachtig geïllustreerd met schematische tekeningen en veel foto's. Woven textile design is toegankelijk voor een beginnende wever, maar Digital Jacquard Design is meer geschikt voor ervaren wevers.

Ook in het Nederlands zijn nieuwe boeken over weven verschenen. In het boek Hedendaagse weefpatronen door Margot Selby vind je ontwerpen voor wevers van alle niveaus, van beginners tot gevorderden. Alle patronen kunnen op eenvoudige handweefgetouwen met vier of acht schachten worden gemaakt. Margo Selby is een bekende weefster uit Engeland. In de TextielShop verkopen we sjaals uit haar atelier. Weven met echo en iris van Marian Stubenitsky (Weefschool de Hoeve) laat haar onderzoek naar iridescerende (regenboog) effecten in weefsels zien. Deze twee boeken zijn zowel in het Engels als het Nederlands verschenen.

Digital Jacquard Design en Hedendaagse weefpatronen zijn in de TextielShop verkrijgbaar. De boeken zijn ook te bestellen via een lokale boekhandel of een internetboekhandel. Het boek Weven met Echo en Iris is te bestellen via de site van de auteur.

Woven textile design / Jan Shenton. - London : Laurence King, 2014.

http://www.laurenceking.com/en/woven-textile-design/

Digital Jacquard Design / Julie Holyoke. - Londen : Bloomsbury, 2013.

http://www.bloomsbury.com/us/digital-jacquard-design-9780857853455/

Hedendaagse weefpatronen : weven met kleuren en structuren : een gids met meer dan 150 bijzondere patronen

http://www.librero.nl/handwerken/Hedendaagse-Weefpatronen/978-90-8998-265-0/1971

Contemporary weaving patterns : weaving with colour and texture: a unique guide to over 150 exceptional patterns / Margo Selby. - London : Bloomsbury, 2011.

http://www.bloomsbury.com/uk/contemporary-weaving-patterns-9781408139400/

Weven met Echo en Iris / Marian Stubenitsky. - Randwijk : Weefschool De Hoeve, 2013.

Weaving with Echo and Iris / Marian Stubenitsky. - Randwijk : Weefschool De Hoeve, 2014.

http://weefschool.nl/featured/weven-met-echo-en-iris/

Jantiene van Elk | Bibliotheek