Tentoonstelling 'Black & White' door de ogen van Youssef Abjij

19 December 2019

Voor MuseumTV bracht NOS Jeugdjournaal verslaggever Youssef Abjij een bezoek aan de tentoonstelling 'Black & White | Symboliek in Kunst & Design'. In het tv-programma 'Door de ogen van...' vertelt hij aan de hand van kunstwerken uit de tentoonstelling over zijn associaties met de kleuren zwart en wit en hoe deze kleuren symbool staan voor rouw en religie. Ook voegt Youssef zelf een voorwerp toe aan de tentoonstelling dat voor hem symbool staat voor het verlies van zijn vader. Ontdek het verhaal achter deze bijzondere tastbare herinnering en bekijk de hele aflevering nu in de tentoonstelling 'Black & White'.

Sneak preview tv-programma 'Door de ogen van... Youssef Abjij'

Door de ogen van...

 

In het programma ‘Door de ogen van…’ van MuseumTV bezoeken rolmodellen uit gemeenschappen met verschillende culturele achtergronden een Nederlands museum. Ze delen hun eigen perspectief op het erfgoed dat daar te zien is en worden uitgenodigd iets toe te voegen aan een tentoonstelling.

Youssef Abjij over het werk 'Bag' van Hendrik Kerstens

Youssef Abjij

Presentator en verslaggever van het NOS Jeugdjournaal Youssef Abjij is van Marokkaanse komaf. Hij bracht een bezoek aan de tentoonstelling 'Black & White | Symboliek in Kunst & Design' in het TextielMuseum. Aan de hand van verschillende kunstwerken uit de tentoonstelling vertelt hij over zijn associaties met rouw en religie bij de kleuren zwart en wit. Ook voegt Youssef zelf een bijzonder voorwerp toe aan de tentoonstelling passend bij de andere zwarte- en witte kunstwerken met symbolische betekenissen.

Bijzondere tastbare herinnering

Het voorwerp wat Youssef toevoegde aan de tentoonstelling is een witte djellaba van zijn vader. Youssef's vader maakte in de jaren ‘80 een bedevaart naar Mekka. Hij kocht de djellaba – een lang, losvallend gewaad met lange mouwen – speciaal voor deze spirituele reis. Kleding is een belangrijk onderdeel van het bedevaartritueel en de kleur wit staat in de Islam voor reinheid. Youssef's vader overleed toen hij 11 jaar oud was en dit kledingstuk is een van zijn laatste tastbare herinneringen aan zijn vader. Het voelt voor hem als een eerbetoon aan zijn vader dat de djellaba voor alle museumbezoekers van het TextielMuseum te bezichtigen is in de tentoonstelling 'Black & White'.

Lees meer over de tentoonstelling 'Black & White | Symboliek in Kunst & Design', of bekijk de afleveringen van MuseumTV 'Door de ogen van...'.