'Mazzo' door Jeroen Vinken

7 Juli 2015

De serie interieurtextiel 'Mazzo' van Jeroen Vinken is te zien op de tentoonstelling Figuratie : van Cobra tot Studio Job. 'Mazzo' is een collectie gordijnstoffen met repeterende ontwerpen van vele tientallen meters lang. De breedte van de stof is 150 cm en de lengte van het ontwerp varieert van ca. 36 m tot ca. 96 m. Ieder stuk, dat men knipt als gordijnbaan voor een bepaalde ruimte, heeft daardoor een andere afbeelding. In elke ruimte ontstaat zo een unieke variatie van hetzelfde ontwerp. Conservator Suzan Russeler vroeg Jeroen Vinken een toelichting te schrijven bij zijn ontwerpen.

textiellab 1999
In 1999 kreeg ik als een van de eerste ontwerpers/kunstenaars een opdracht om met de computergestuurde jacquard weefmachine werk te ontwikkelen voor de collectie van het TextielMuseum. Dit heeft een ingrijpend gevolg gehad voor keuzes in mijn werk. De techniek zèlf, en de mogelijkheden die het 'museum als laboratorium' mij bood, bleken perfect te passen om mijn verschillende ambities vorm te geven: zowel op het gebied van mijn vrije werk, als op het gebied van productontwikkeling voor interieurtextiele producten.

drijfveren
Het wezenlijke uitgangspunt voor mij als ontwerper/kunstenaar is altijd dat ik: 'op basis van techniek, materiaaleigenschappen en productieprocessen nieuwe producten of nieuwe beelden wil ontwikkelen, die iets wezenlijks toevoegen aan dat wat er al is.'

Rond 1980 begon ik met het bedrukken van stoffen voor gordijnen. Ik ontwikkelde het idee om geen herhaling meer te hebben van een 'patroon', en ik bedrukte een rol stof overal anders. Bij het naast elkaar hangen van uit de rol geknipte banen ontstond zo een steeds veranderend beeld: een 'geplooid schilderij'. Dit idee heb ik opnieuw opgepakt toen ik op de jacquardmachine voor de museumcollectie stoffen ging ontwikkelen: nu was het mogelijk dit industrieel te produceren!

Tijdens dat onderzoek ben ik bovendien mijn eigen systemen gaan ontwikkelen om met een zeer beperkt aantal kleuren garens fotografisch te kunnen weven in kleur door de draden meer of minder boven te laten komen. Mazzo is een soort 'hoogtepunt' daarvan. Mazzo is ontwikkeld bij weverij Gaudium maar op basis van mijn ontwikkelingen in Tilburg op het museum.

Ook in mijn vrije werk zijn de 'paletten van met gekleurde garens gemengde kleuren' een belangrijk aspect om een specifieke structuur te geven aan een beeld, en speelt dit 'fotografisch weven' een specifieke rol voor het beeld dat ik bereik.

Jeroen Vinken

Enkele gordijnstoffen uit de serie 'Mazzo" in de collectie van het TextielMuseum:
'Mazzo Modeste'
'Mazzo quadrettato'
'Mazzo sfumato'