Maak kennis met onze stagiaires | Suzanne
7 Februari 2017
Suzanne (26) is in 2015 afgestudeerd aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, met een schoenencollectie die zij gebreid heeft op een Brother handbreimachine. Met haar bacheror Product Design op zak loopt zij sinds september stage bij de productontwikkelaars breien in het TextielLab om meer ervaring op te doen met programmeren en machinaal breien. Ze assisteert de productontwikkelaars bij projecten van diverse ontwerpers.
Tussen je afstuderen en je stage hier in het TextielLab zit nog ruim een jaar. Wat heb je in de tussentijd gedaan?
“Na mijn studie zag ik meer mogelijkheden in het machinaal/digitaal breien dus daar wilde ik mij in gaan verdiepen en ervaring in opdoen. Ik werd geselecteerd voor het ‘Santoni Pioneer Program’ in Shanghai (China). Santoni is een Italiaanse fabrikant van diverse rondbreimachines, van sokkenmachines tot grote diameter rondbreimachines, en biedt innovatieve ontwerpers de kans om met deze machines te werken. Hier ben ik verder gegaan met mijn onderzoek naar gebreide schoenen. Zo heb ik onder andere een sokkenbreimachine op een andere manier ingezet, om vouwlijnen te kunnen creëren en zo de schoen te vormen.”
“Na mijn tijd in China wilde ik in eerste instantie een master gaan volgen, maar tijdens het ‘Santoni Pioneer Program’ begon ik in te zien dat ik meer vanuit de industrie kon leren. Dus besloot ik geen master te volgen maar stages te lopen en samenwerkingsverbanden aan te gaan om mijn kennis te verbreden. In die zelfde periode werd ik benaderd door het schoenenmerk Nike in Portland, Oregon (Verenigde Staten) voor een kennismakingsgesprek. Uit het gesprek bleek dat ik nog niet volledig aan hun criteria voldeed en ik meer ervaring nodig had op het gebied van programmeren. Er is nu wel een deur open gegaan voor een mogelijke functie in de toekomst. Het contact is gelegd en wordt onderhouden.”
“Ondertussen kreeg ik opdrachten binnen en ben ik een eigen ontwerpstudio begonnen. Deze is vooral gericht op innovatie van en onderzoek naar textiel en schoenen. Ik denk graag probleemoplossend na voor de schoen- en/of brei-industrie.”
Wat is de beslissende factor geweest om voor breien te kiezen?
“Door mijn uitwisseling naar Finland is de keuze voor breien eigenlijk heel natuurlijk gegaan. Binnen mijn studie was er niet genoeg kennis over textiel en dus ging ik een minor volgen aan de Aalto University in Helsinki. Hier leerde ik veel meer over de breitechniek. Ik vind breien een hele leuke techniek, omdat het zo flexibel is en je er alle kanten mee op kunt.”
Wat is het grootste verschil tussen machinaal breien en handmatig breien?
“Machinaal breien maakt het mogelijk om veel verschillende technieken in een breisel te stoppen die handmatig heel veel tijd kosten of te complex zijn. Met machinaal breien kun je meer grensverleggend werken en het is een heel ander systeem: handbreien doe je met pennen en machinaal breien gebeurt met naalden.”
"De manier van werken en het onderzoeksproces inspireert mij vaak meer dan het eindproduct.”
Is er een ontwerper die je bewondert?
“Ik bewonder niet echt een ontwerper, maar meer een team van mensen die samen aan de innovatie en het ontwikkeling van nieuwe producten werken. De manier van werken en het onderzoeksproces inspireert mij vaak meer dan het eindproduct.”
Als je moest kiezen: een week lang in het TextielLab werken of een week lang vakantie vieren op je favoriete vakantiebestemming?
“Dan zeg ik zonder enige twijfel een week lang TextielLab! Ik ben ontzettend gedreven en heel carrière gericht. Ik zou ook zo naar de andere kant van de wereld verhuizen als ik daar een leuke baan vind.”
Waar zou je die week in het TextielLab dan voor gebruiken?
“Dan zou ik willen werken met Sarena, productontwikkelaar breien, aan een 3D schoen die voldoet aan alle functies waaraan een schoen met voldoen, zoals flexibiliteit en steun. Ik zou dus de breimachine functioneel willen inzetten. Ik zou dan ook wel de mogelijkheden willen onderzoeken van de passementafdeling en de borduurmachine, bijvoorbeeld hoe ik met borduursels de schoen kan verstevigen.”
Waar moet jouw ideale garen of breimachine aan voldoen?
“Het is een combinatie van beide aspecten wat het interessant maakt. Voor mijn schoenontwerpen is bijvoorbeeld smeltgaren heel belangrijk. Smeltgaren heeft als eigenschap dat het de stof verstevigt en de rek er uit haalt. Smeltgaren maakt het mogelijk om een vorm in de stof te persen. Mijn droommachine is de ADF breimachine van Stoll. Deze machine is uitgerust met allerlei handigheidjes en instellingen. Zo kan het bijvoorbeeld garens inleggen, wat inhoudt dat je een draad tussen de steken kan leggen, waardoor de stof dikker wordt en een andere eigenschap kan aannemen.”
Welk project in het TextielLab vond je tot nu toe het meest interessant?
“Dat is heel toevallig, maar Josef Trojan is met een vergelijkbaar project bezig. Voor zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven ontwerpt hij kinderschoentjes die mee kunnen groeien met de voet van de baby. Hij is net als ik op zoek naar de functionele inzetbaarheid van de breitechniek en denkt op een onconventionele manier na over het inzetten van breien. Dat spreekt mij erg aan.”
Wat zijn je plannen na deze stage?
“Mijn doel is om textielspecialist te worden en te zoeken naar vernieuwende toepassingen van textiel. Om dat doel te bereiken zoek ik binnen en buiten Nederland naar technische kennis om te kunnen werken met verschillende machines en wil ik ervaring opdoen binnen de brei-industrie. Daarnaast wil ik samenwerkingen blijven aangaan en toffe projecten doen die ik vervolgens kan inzetten als visitekaartje voor nieuwe samenwerkingsverbanden. Mijn ambitie is om voor een groot bedrijf te werken en niet voor mezelf. Ik hoop daarom in de nabije toekomst op internationaal niveau te kunnen werken binnen een innovatief bedrijf. Mijn ultieme droombaan is werken in een internationaal innovatieteam waar ruimte is voor onderzoek.”