Koningin Máxima brengt werkbezoek aan TextielMuseum

30 Juni 2022

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht vandaag een werkbezoek aan het TextielMuseum in het kader van de ontwikkeling van de nieuwe gordijnen voor Paleis Huis Ten Bosch, het woonpaleis van het koningspaar. Het werkbezoek stond in het teken van het veelzijdige maakproces. Neem vanaf 1 december 2022 een exclusief kijkje in dit maakproces én bekijk zowel de historische als de nieuwe gordijnen in onze tentoonstelling 'Koninklijk borduren: verhalen en vakmanschap'.

 

Hare Majesteit Koningin Máxima bekijkt samen met machinaal borduurexpert Frank de Wind een proef van de nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch, foto: Benjamin Arthur

Het bezoek begon in het TextielLab waar Koningin Máxima in gesprek ging over het machinaal borduurproces. Borduurspecialist Frank de Wind stuurt sinds een paar weken de borduurmachine aan die de borduursels op de zijde stof borduurt, een uitdagende en tijdrovende klus! Stagiaire Emma Meeuwis - nauw betrokken bij het project - vertelde over de hoge diversiteit in toegepaste borduursteken en zorgvuldige zoektocht naar juiste kleurgebruik van garens. Liesbeth Stinissen, de ontwerper van de nieuwe gordijnen was ook aanwezig. Aan de hand van samples en stalen heeft zij haar werkproces – een duizelingwekkende puzzel – kunnen toelichten en de complexe vertaalslag van analoog ontwerp naar digitaal borduurontwerp belicht.

 

"Het is een eer om met elkaar aan Koningin Máxima te laten zien hoe hard en secuur er wordt gewerkt aan dit prachtige project, dat is naast bijzonder ook heel motiverend."

- Hebe Verstappen, Hoofd TextielLab

 

Hare Majesteit Koningin Máxima bekijkt het ontwerp van de nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch in het TextielMuseum, foto: Benjamin Arthur

 

Na het machinaal borduren was het tijd voor het handborduren. In de educatieve ruimte sprak de Koningin met projectleider Bea, leden van borduurgroep Queer Needlework Circle uit Arnhem, het Pennywafelhuis uit Middelburg en meesterborduurder Anna Bolk die de borduurgroepen heeft begeleid. Centraal stond de passie, het plezier en de diversiteit aan toegepaste borduurtechnieken waarmee de borduurgroepen werkten. Na de wederzijdse uitwisseling van ervaring startte een gezamenlijke borduursessie waar ook Koningin Máxima aan meedeed, in staat van opperste concentratie werden er wederom wat steken gezet!