Vier de kerstvakantie in het TextielMuseum

30 November 2023

Kom in de kerstvakantie van 23 december t/m 6 januari met de kids naar het TextielMuseum. Het is hier elke dag feest met een bomvol programma met voor ieder wat wils. Bezoek de familie doe-tentoonstelling 'Makersgeheimen #3', doe mee met een workshop, plof lekker neer in onze bioscoop voor een textielfilm en vergeet niet mee te doen aan onze Design Studio winactie!

 

Programma

foto's: Patty van den Elshout

Familietentoonstelling

In 'Makersgeheimen #3' stap je in de schoenen van een kunstenaar of ontwerper en ontdek je wat zij allemaal doen om tot hun gedroomde eindresultaat te komen. De expo daagt je uit om de wereld van textiel te ontdekken door samen met je familieleden aan de slag te gaan. Maak je eigen garenpalet, teken een wandkleed vol verhalen, test de werking van glow-in-the-dark textiel en maak een bouwwerk van geweven blokken!

 • Wanneer: de gehele dag tijdens onze openingstijden.
 • Kosten: inclusief bij museum entree.

Textielfilm: helemaal gemaakt met vilt

Bezoek onze kerstvakantie bioscoop, plof neer op een kussen of op een stoel en geniet van de animatiefilm Oh Willy.... Dit is niet zomaar een film, de karakters in deze film is helemaal gemaakt van textiel.

 • Wanneer: de gehele dag tijdens onze openingstijden.
 • Kosten: inclusief bij museum entree.

 

Oh Willy... gaat over een zachtaardige oudere man die terugkeert naar de nudistenkolonie (hier lopen mensen graag in hun blootje) waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht om zijn stervende moeder op te zoeken. Na haar dood blijft Willy alleen achter. Triest en verward vlucht hij de wilde natuur in, op zoek naar troost. Bekijk hier alvast de trailer:

 

 

 

Minotaurus-Carmen-1.jpg

Minotaurus voorleesstoel

Verzamel je rond deze reuze voorleesstoel en luister naar een verhaal over monsters geïnspireerd op de mythe van de Minotaurus.  Monsters zijn altijd de sjaak. Iedereen rent angstig van ze weg of probeert ze onverschrokken te verslaan. Monsters moeten zich altijd verstoppen. Maar zie hier een monster dat zich niet verstopt: we hebben een echte Minotaurus in ons museum! Als jij zijn staart durft te volgen om je angst te overwinnen zal je zien dat hij liever geknuffeld dan bestreden wordt. En wie weet mag je wel even op z'n schoot zitten.

 • Wanneer: vrijdag 29 december 14:30-15:00 en vrijdag 5 januari 14:30-15:00.
 • Kosten: inclusief bij museum entree.

Concept, creatie en uitvoering: Studio BREI, Voorlezers i.s.m. Tilt

 

Workshops

foto: Patty van den Elshout

Bag to basic

Maak samen met je familie een design dat je door middel van de hittepers gaat aanbrengen op een stoffen tas. Is jullie 'designer bag' helemaal af? Breng je ontwerp tot leven met augmented reality!     

 • Wanneer: de gehele dag op 27 t/m 31 december, 2 t/m 6 januari.
 • Kosten: €5,- per familie per tas, af te rekenen bij de balie van het museum.                                                                                     

 

foto: Reiskoe 

Design Studio kerstactie

Wil jij iemand een paar zelf ontworpen sokken cadeau doen? Doe mee aan onze Design Studio kerstactie! Begin vast met het ontwerpen van jouw droomsok op papier met behulp van een kleurplaat en schrijf een korte boodschap die op de rand van de sok moet komen. De kleurplaten zijn in het museum verkrijgbaar, maar je kunt 'm ook vast hier downloaden om thuis aan de slag te gaan. Lever 'm in bij onze balie en misschien ben jij straks wel een van de 10 winnaars die in onze Design Studio uitgenodigd wordt om een écht paar sokken te ontwerpen.

Kun je niet wachten? Reserveer dan vast je plekje in de Design Studio om je eigen sokken te ontwerpen. We maken sokken voor grote en kleine voetjes vanaf schoenmaat 36. Wanneer je tevreden bent met je ontwerp gaat het naar de hightech breimachine en zie je draadje voor draadje hoe een sok gemaakt wordt. De activiteit kost €27,50 per deelnemer. Reserveer je deelname vooraf op onze website.

 • Wanneer: kleurplaten kerstactie de gehele dag tijdens onze openingstijden, de Design Studio is geopend op woensdag 27 december 11:00-16:00, zaterdag 30 december 13:00-17:00, zondag 31 december 13:00-17:00, woensdag 3 januari 11:00-16:00, zaterdag 6 januari 13:00-17:00, zondag 7 januari 13:00-17:00.

 • Kosten: €27,50 per deelnemer, vooraf boeken via de website.

 

foto: Tommy de Lange

Maak je eigen pompon

Ga samen aan de slag en maak je eigen kleurrijke pompon. Dit zachte balletje is gemaakt van garens die je zelf uitkiest en kan prima in plaats van de kerstballen in de boom gehangen worden!

 • Wanneer: de gehele dag tijdens onze openingstijden.
 • Kosten: inclusief bij museum entree.

 

foto: Tommy de Lange

TextielCafé

Even uitrusten doe je in ons gezellige TextielCafé. Geniet van een lekker taartje en speel ondertussen samen het bordspel 'Patchwork'. In dit spel verzamel je stukjes stof om een zo groot mogelijk deken te maken, helemaal in TextielMuseum thema dus.  

 • Wanneer: de gehele dag tijdens onze openingstijden.
 • Kosten: inclusief bij museum entree.