Inside Outside en TextielMuseum werken aan textielen Tilburgse LocHal
22 Maart 2018
Na een grondige renovatie opent de LocHal eind 2018 de deuren. Het iconisch gebouw is tot op het bot gestript en wordt nu met behoud van de glas- en staalconstructie opnieuw opgebouwd naar het ontwerp van CIVIC architects, Braaksma & Roos en Inside Outside. De Bibliotheek, bkkc, Kunstbalie en Seats2meet Tilburg krijgen er een plek. Belangrijke toevoeging in het architectonische ontwerp zijn imposante textiele wanden, die op Tilburgse bodem bij het Textielmuseum worden ontworpen en geproduceerd
Al sinds september 2017 werken architectenbureau Inside Outside, onder leiding van designer Petra Blaisse, en het TextielMuseum samen aan het ontwerp en realisatie van de zes grootschalige gordijnen, die samen bijna een half voetbalveld kunnen vullen. De 15 meter hoge en 50 meter brede textiele wandelementen krijgen een prominente plek in de industriële LocHal. Ze komen in plaats van wanden midden in de industriële LocHal te hangen en scheiden op een sfeervolle en flexibele manier de verschillende gebruiksfuncties van elkaar. Na maanden van onderzoek en ontwerp worden de komende weken in het TextielLab van het Tilburgse TextielMuseum proefstukken gemaakt die worden onderworpen aan verschillende criteria zoals sterkte, brandveiligheid en gebruiksvriendelijkheid.
Typisch Tilburg
In de LocHal komen straks twee belangrijke elementen uit de geschiedenis van Tilburg samen: de voormalige NS-werkplaats en de textielindustrie. Het ontwerp en productieproces tonen lef, daadkracht en vernieuwing en onderschrijven daarmee, samen met de betrokkenheid van het TextielLab, het typisch Tilburgse DNA. Niet eerder werkte het TextielLab aan een dergelijke grote productie voor Tilburgs gebruik. Wel werken ze in het Lab aan andere grootschalige producties voor Londen en Doha (Qatar). Dat een dergelijke productie nu in Tilburg wordt gemaakt en ook blijft is zeer waardevol.
Ontwerp
Om de voormalige functie en het industriële karakter van de LocHal te accentueren – en daarbij aan te sluiten – worden de doeken ontworpen als stevige, architecturale elementen. Zij worden elk opgebouwd uit twee tegengestelde ‘vlakken’, bestaand uit een dicht geweven, zeildoek-achtig deel en een zacht, transparant, voile-achtig deel. De dichte delen, worden volgens een op jacquard gebaseerde techniek geweven, waardoor elke kant een eigen kleur heeft. Als kleurstelling worden de ‘gevonden’ kleuren van de LocHal aangehouden: naast zwart, wit, grijs en zilver ook blauw en goud(de rood/oranje en groene kleuren komen terug in de nieuwe meubels). De ‘gevonden’ kleuren zijn gebaseerd op de kleuren van de leidingen van de LocHal. Omdat de interieurarchitectuur als een oplopend landschap is ontworpen, is de mate van transparantie van de zes doeken essentieel om het zicht op de grote ruimte als geheel te garanderen. Geïntegreerde ramen zullen daarnaast specifieke doorzichten creëren. Doordat het geheel over gordijnrailsen geschoven en in- en uitgevouwen kan worden, verandert elk doek telkens van vorm en kleurstelling. Op deze manier ontstaan steeds wisselende effecten van licht en sfeer in de ruimte.
Kijkje in de keuken
De komende weken wordt gewerkt aan het ontwerp en proefstukken in het TextielLab. Geïnteresseerden kunnen vanaf eind mei met eigen ogen komen kijken hoe de textielen van de machines rollen.
FACTS & FIGURES
Opdrachtgever: Gemeente Tilburg
Omvang: 11.200 m2
Architect: CIVIC architects
Restauratie architect: Braaksma & Roos architectenbureau
Interieur & textiel: Inside Outside - Petra Blaisse & TextielMuseum
Inrichting bibliotheek en office spaces: Mecanoo architecten
Adviseurs gemeente bouwmanagement: Stevens van Dijck Bouwmanagers & Adviseurs
Adviseur technieken: Arup (constructief ontwerp, installatieontwerp, bouwfysica, duurzaamheid, lichtontwerp, brandveiligheidsadvies en akoestisch ontwerp)
Aannemer Engineer & Build: Binx Smartility
Adviseurs Binx Smartility:
- VDNDP bouwingenieurs (uitwerkend architect)
- F. Wiggers ingenieursbureau (uitwerkend constructeur)
- ABT Wassenaar (bouwfysica, akoestiek, brand)
- SOM= (gebouwexploitatie)
- Linneman bouw en advies (BREEAM certificering)
Glazen zaal: Octatube