Innovatieve zonwering voor ministerie OCW

5 September 2019

De zon mag weer gaan schijnen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in Den Haag. Afgelopen maand is in de vergaderruimte van het ministerie een innovatieve zonwering genaamd The Sun Show geïnstalleerd, ontworpen door design studio Alissa+Nienke. De zonwering, die via sensoren het zonlicht kan reguleren, werd ontwikkeld in het TextielLab.

Alissa en Nienke en 'The Sun Show'. Foto: Tirzah Schnater.

Dialoog tussen esthetiek en functionaliteit

De innovatieve zonwering kan via sensoren met een 3D-geprinte afstandsbediening worden bediend om de lichtinval te reguleren. Zo trek je de verticale stroken plat of bol, waardoor de zonwering opent of sluit. Deze beweging roept associaties op met een ademend, levend organisme. De ontwikkeling van The Sun Show was een constante dialoog tussen esthetiek en functionaliteit en het eindresultaat is dan ook een kunstproject dat zowel mooi als nuttig is.

“De innovatie zit hem voor ons in de combinatie van hightech en tactiliteit. Dat een zonwering met sensoren ook tegelijkertijd kan spelen met jouw ervaring van de ruimte, en ‘zacht’ kan zijn.”

– Alissa van Asseldonk, ontwerper van Alissa+Nienke

TextielLab als proeftuin

Het TextielLab was de ideale proeftuin voor de ontwikkeling van het kunstproject. Samen met de technische experts in het lab experimenteerden Alissa en Nienke met materialen en tijdens ontwikkeldagen werden de ideeën van de ontwerpers uitvoerig getest. Een ontwerpproces dat uiteindelijk leidde tot het ideale materiaal met de juiste eigenschappen: een geweven combinatie tussen katoenen garen en monofilament garen (oftewel transparant visdraad).

Het TextielLab heeft weer een nieuw experiment kunnen doen waardoor textieldesign naar een hoger plan is getild, het OCW is een slimme zonwering rijker, en het jonge ontwerpersduo heeft een prachtige kans gekregen.

The Sun Show bij Dutch Design Week 2019

Wil je de zonwering van Alissa + Nienke met eigen ogen zien? Tijdens de Dutch Design Week presenteert het ontwerpersduo met de The Sun Show hun visie op zonwering in onze (toekomstige) leefomgeving.

Meer info: www.ddw.nl

Betrokken partijen:

  • Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Agile Productontwikkeling, Nuenen
  • TextielLab