Highlights TextielLab: Kustaa Saksi

28 Maart 2014

Highlights TextielLab: Kustaa Saksi – Hypnopompic

24 april 2014 tot en met 2 november 2014

Het TextielLab van het TextielMuseum toont in de nieuwe Highlights expositie het werk van de Finse grafisch vormgever Kustaa Saksi (1975). Saksi realiseerde acht indrukwekkende wandkleden op de Jacquard weefmachine in het TextielLab. In deze serie met als titel ‘Hypnopompic’ schetst hij het droomachtige bewustzijn tussen waken en slapen. Behalve herkenbare, kleurrijke beelden uit de natuur verwerkte hij er ook surrealistische visuele verschijnselen in. In de gedetailleerde kleden zijn natuurlijke en synthetische garens gebruikt: viscose, lurex, metallic, alpaca, wol en mohair. Daardoor lijkt elk kleed zijn eigen diepte en beweging te krijgen.

Een film toont het ontstaans- en ontwikkelingsproces en biedt een kijkje in de keuken van het TextielLab. Speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelt Saksi een nieuw, wit kleed dat door projectie ‘tot leven wordt gewekt’.

De verbeeldingsrijke werken van Kustaa Saksi veroveren langzamerhand de wereld. Zo was zijn werk vorig jaar te zien in Helsinki en New York en kan het in april bewonderd worden tijdens de prestigieuze designbeurs Salone del Mobile in Milaan.

Met dank voor hun financiële bijdrage aan de tentoonstelling:

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, Brussel (film)

Ambassade van Finland, Den Haag (opening)