Gerrit Rietveld meets Bertjan Pot

28 April 2016

Onze collectie breiden we uit met één van de laatst verkrijgbare exemplaren van de limited edition Utrecht stoel van fabrikant Cassina (Italië). Conservator Caroline Boot wist een exemplaar te bemachtigen van deze door Rietveld ontworpen stoel bekleed met Boxblocks, textiel ontworpen door Bertjan Pot. Deze week zal de stoel arriveren en een plaats krijgen in één van onze depots.

Fabrikant Cassina uit Italië heeft ontwerper Bertjan Pot opdracht gegeven om een nieuwe bekledingstof voor de Utrecht stoel te ontwerpen. De Utrecht stoel is in 1935 ontworpen door Gerrit Rietveld en in productie bij Cassina. Het Jacquard geweven textiel Boxblocks sluit perfect aan bij de architectuur van de stoel. Pot gebruikte acht gekleurde draden, telkens per paar gecombineerd. Zo ontstaan er 19 verschillende kleuren. Het patroon van de stoel bestaat uit driehoeken die precies aansluiten bij de vorm. De combinaties van driehoeken herhalen zich nergens in het patroon. Cassina noemt de stoel een homage aan de Nederlandse creativiteit.

Bertjan Pot is een Nederlandse interieur ontwerper, het best bekend door zijn Random Light (1999). De meeste experimenten van Bertjan Pot starten nogal impulsief door een zekere nieuwsgierigheid naar hoe de dingen zouden functioneren of hoe iets eruit zou zien. Van daaruit gaat Pot uitdagingen aan met fabrikanten om de mogelijkheden te verkennen en de grenzen steeds opnieuw te verleggen.

Zo ontwierp hij de Stoel 'Jumper', met een gebreide overtrek in lichtgrijze-donkergrijze streep. De overtrek is in 3D (Knitt & Wear) in één stuk gebreid en wordt door heet wassen zeer slijtvast. De experimenten hiervoor heeft Bertjan Pot uitgevoerd in het TextielLab. De stoel is nu in productie bij Established & Sons. Deze stoel is te zien in onze tentoonstelling Switch | Dutch Design on the move. Bertjan Pot ontwierp ook het tafelgoed Font of the loom voor ons label by TextielMuseum.

Websites:
www.bertjanpot.nl
http://www.cassina.com/en/collection/sofas-and-armchairs/637-utrecht-c90-limited-edition
http://establishedandsons.com/products/type/seating/jumper/
https://by.textielmuseum.nl/nl/brands/studio-bertjan-pot/

Aanvulling mei 2016: de stoel zal wat later arriveren wegens een fout in de afwerking. De fabrikant maakt een nieuw exemplaar voor ons.