Geluidsinstallatie stadscomponist in het TextielMuseum

19 Augustus 2021

Vanaf zaterdag 28 augustus is vier weekenden lang de Tape Loop Temple van stadscomponist Mathijs Leeuwis gratis te bezoeken in het TextielMuseum. De tempel is een kunstzinnige geluidsinstallatie, waar telkens maar één bezoeker per keer (coronaproof) in kan voor een uitzonderlijke muzikale vertelling. Ervaar op bijzondere wijze nieuw gecomponeerd werk van de Tilburgse stadscomponist i.s.m. muziekensemble VONK, geïnspireerd op de geschiedenis van de textielindustrie.

 

18.1.jpeg

Foto: impressie van een eerdere Tape Loop Temple van stadscomponist Mathijs Leeuwis

Mathijs Leeuwis (1985) is in 2021 en 2022 de stadscomponist van Tilburg. Hij is multi-instrumentalist, met onder meer een focus op pedal steel gitaar, en heeft een diepgewortelde fascinatie voor analoge geluidsbronnen. Speciaal voor het TextielMuseum ontwikkelde hij het werk Memo van een vezel. Met dit 10 minuten durende stuk biedt de componist de bezoeker van de geluidstempel een duik in de lokale geschiedenis van kinderarbeid en uitbuiting in de Nederlandse textielindustrie. Zo worden enkele fragmenten geciteerd uit de parlementaire enquête van 1887, waarbij het verschil tussen de dagloners en de textieltyconen pijnlijk duidelijk wordt. Leeuwis heeft voor zijn werk ook geluidsopnamen gemaakt in het TextielMuseum.

De Tape Loop Temple is 's weekends gratis te bezoeken tussen 12:00 en 17:00 uur vanaf 28 augustus tot en met 19 september. Reserveren kan enkel op locatie op de dag van bezoek, en werkt aan de hand van fysieke tijdslotkaarten. In het voorlaatste weekend (11 en 12 september) staan bijzondere live variaties van Memo van een vezel gepland met Rianne Wilbers, sopraan bij Ensemble VONK.