'Fragmented Memory' door Phillip Stearns

31 Juli 2015

Fragmented Memory’ is door Phillip Stearns gemaakt in het TextielLab. Het ontwerp is geïnspireerd door computertechnologie en de opslag en overdracht van digitale informatie. Textiel fungeert hierbij als visueel medium om de boodschap over te brengen. 

Fragmented Memory Process (Edited for Wired 2013) from Phillip Stearns on Vimeo.

More:http://glitchtextiles.com/collections/fragmented-memoryhttp://phillipstearns.com

'Fragmented Memory' is een drieluik van grote geweven tapijten, gemaakt in 2013 in het TextielLab in Tilburg. In het project werd gebruik gemaakt van digitale processen om de lijnen tussen fotografie, data visualisatie, textiel design en computer wetenschappen te laten vervagen. Het resultaat zijn deze kunstwerken die het onzichtbare, zichtbaar maken. Een computerbestand van Phillip Stearns was het uitgangspunt van de ontwerpen.

Drie selecties van binaire data werden geconverteerd tot afbeeldingen, met hulp van Jeroen Holthuis. Het resultaat was een patroon waarbij 8 kleuren werden gemixt. De patronen werden geweven op de computergestuurde jacquard weefmachine. Door de directe vertaling van de binaire data naar een afbeelding, die weer vertaald werd naar een patroon, is het daadwerkelijk mogelijk om de data weer te decoderen naar het originele bestand waar het allemaal mee begon. 

foto's:Phillip Stearns