Foto-expositie Wil van Dusseldorp te zien in het TextielMuseum

25 Oktober 2018

Op het Panorama Deck van het TextielMuseum wordt van zondag 21 oktober tot en met zondag 4 november het werk getoond van fotograaf Wil van Dusseldorp. Zijn werk omvat een tijdspanne van veertig jaar en brengt de metamorfose van Tilburg Textielstad naar trotse stad van makers in beeld. In 2008 droeg Van Dusseldorp een groot deel van zijn negatievenarchief over aan Regionaal Archief Tilburg, waar het wordt bewaard. Het gaat om vele duizenden negatieven, waaruit een selectie is gemaakt om te digitaliseren. Deze selectie is gescand en het resultaat is nu voor het publiek te bewonderen via de website van het archief. Nu de klus is geklaard wordt in de expositie de schijnwerper gezet op dit bijzondere werk.

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw leed Tilburg zwaar onder de teloorgang van de textielindustrie. Fabriekspanden stonden leeg, vlogen in brand of werden afgebroken. Werknemers werden massaal ontslagen, er heerste armoe en verval in de stad. Toch krabbelde de stad langzaam weer overeind: Tilburg transformeerde van Textielstad naar Industriestad. Gevestigde industrieën maakten een doorstart, nieuwe industrieën vestigden zich in de stad. Uitdagende architectuur gaf de stad een ander, moderner gezicht. De stad breidde uit, naar het noorden, naar het zuiden, naar het westen. Kunst en cultuur bloeiden op: er kwam een prachtige schouwburg, de kunstacademie en het conservatorium wisten de afgestudeerden en hun werk aan de stad te verbinden, Museum De Pont en het TextielMuseum trekken inmiddels wereldwijd bezoekers. En Wil van Dusseldorp registreerde al deze ontwikkelingen, ving ze als het ware in beelden. Hij fotografeerde de veranderingen met een bijzonder oog voor ritme: zijn foto’s zijn vaak composities van lijnen en vlakken. Vaak zijn het herkenbare plekken in de stad, soms zijn het haast abstracte beelden van producten die in Tilburg gemaakt werden.

Na de overdracht van zijn werk aan het archief was het lang stil. De negatieven werden zorgvuldig opgeslagen, maar waren voor het publiek niet in te zien. De klus om van zo’n 15 strekkende meter volgepakte archiefdozen een mooie en representatieve selectie te maken, werd uiteindelijk door Van Dusseldorp zelf gedaan. Alle negatieven werden nog eens bekeken, op waarde geschat en er werd een selectie gemaakt die voor Tilburgers interessant is. Trouw elke woensdagochtend pakte Wil een aantal dozen uit, hij bekeek de negatieven kritisch en voorzag ze van een vinkje als ze in aanmerking kwamen om gescand te worden. De circa 2000 afbeeldingen die door de selectie kwamen, staan nu op de online fotodatabank van het archief.

Gescande beelden zijn leuk om thuis online te bekijken, maar niets is mooier dan de foto’s “in het echt” te bekijken, afgedrukt, zoals de kritische fotograaf het bedoeld heeft. Een dertigtal afdrukken is tot en met 4 november te zien in het TextielMuseum, aangevuld met veel digitale beelden.

Expositie Ritme van een nieuwe stad – 21 oktober t/m 4 november – Panoramadeck, TextielMuseum.

Online zijn ruim 2.000 foto’s te bekijken op www.regionaalarchieftilburg.nl