Een dag in Parijs

28 Juli 2016

Parijs in één dag? Waarom niet? Tegenwoordig is het reizen naar andere landen voor een korte periode de normaalste zaak van de wereld.

Voor mij en mijn stagebegeleider Judith Peskens is het van belang om het werk dat we hebben ontwikkeld ook te bekijken in de juiste setting. Daarom reisden we voor het werk van Stéphane Blanquet af naar het Centre Pompidou in Parijs.

Eenmaal daar aangekomen, ontmoetten we de personal assistant van de kunstenaar, Antoine Frémon. Hij begeleidde ons naar de werknemersingang, om zo de lange rijen voor de bezoekersingang te vermijden.

Speciaal voor ons opende hij de ruimte waar het werk van Blanquets was tentoongesteld – toevallig was die dag dit deel van het museum voor de bezoeker niet toegankelijk. Hij vertelde zeer gedetailleerd over alle werken in de ruimte en de functies die de werken hadden in de tentoonstelling. Naast de geweldige wandkleden die in het TextielLab zijn gemaakt, kon je ook naar muziek luisteren, bijzondere instrumenten bespelen of zelf een Blanquet kunstwerk op de computer maken met stempels in allerlei kleuren en vormen.

De tentoonstelling was, net als het werk van de kunstenaar, zeer gedetailleerd en weldoordacht. Er was een heleboel te ontdekken.

de tentoonstelling in Centre Pompidou

Antoine vertelde dat ze de tentoonstelling interactief hadden gemaakt om zo meer jonge mensen aan te trekken en ze enthousiast te maken over kunst in het algemeen.

Na de tentoonstelling, haasten we ons – als echte locals – door hartje Parijs om Stéphane Blanquet te ontmoeten op een hele mooie, oude locatie waar litho’s worden gemaakt. Incroyable!

de plek waar de litho's van Stéphane Blanquet gemaakt worden

Het was een magische plek in het centrum van Montparnasse. Het was mooi om de kunstenaar aan het werk te zien in zijn eigen omgeving. Een plek vol met oude lithografische machines en zeer oude werken.

aanzet tot een nieuwe werk van Blanquet

Zo’n korte reis, maar zoveel impact. Parijs is een geweldige en inspirerende plek, vooral vanwege de kunstenaars die er werken en wonen.