Een 43 meter lang tapijt

9 September 2016

In het TextielLab worden dagelijks bijzondere projecten geweven. Toch was dit project van Jos Reniers ook voor ons lab een hele klus: zoveel meters worden niet vaak gemaakt! Bijzonder aan dit project was, dat het door gekozen model gedurende het ontwikkelen van het tapijt zwanger werd. Reniers liet zijn werk er niet door verstoren en besloot de zwangerschap juist te verwerken in zijn dessin. Hij maakte foto's van zijn model, schilderde haar en tot slot bewerkte hij de beelden – bestaande uit verschillende fases van de zwangerschap – tot een abstracte versie, die terug te vinden is in het dessin.

Het resultaat is een tapijt van 43 meter lang. Het maakt deel uit van een groter werk waar het uit een installatie met grote stalen pinnen rolt. De installatie staat symbool voor de ziekte kanker, de ziekte waar Reniers zelf mee te maken kreeg. Het tapijt verbeeldt het volledige proces – van constatering van de ziekte tot genezing. Inmiddels is hij 2,5 jaar kankervrij.

 

foto 1. Het tapijt deels uitgerold in het TextielLab

Normaal gesproken wordt een tapijt in stukken geweven en daarna in elkaar gezet, maar de kunstenaar wilde het werk in één keer weven. Een risicovolle klus, omdat één foutje kan betekenen dat alles opnieuw gemaakt moet worden. Het lab ging de uitdaging aan en het lukte!.

foto 2. Drukte bij het persbijeenkomst in het TextielLab

Jos Reniers, staat bekend om zijn werk waarin hij zich niet laat beïnvloeden door trends, maar altijd zijn eigen koers vaart. Hij is niet onbekend met het werken met textiel, want in het verleden ontwierp hij al dessins voor stoffenproducent Vlisco met een duidelijk eigen handschrift. 

Reniers is momenteel nog op zoek naar een expositieruimte, wat gezien de grootte van het werk, zeker een uitdaging is.