Draden van ons slavernijverleden
5 Maart 2025
In Noord-Brabant wordt van februari t/m juli 2025 met honderden mensen gewerkt aan een 35 meter lang wandkleed over de slavernijgeschiedenis van de provincie en het TextielMuseum is één van de maaklocaties! Het project start in Museum Helmond, waarna Breda, Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en Schijndel volgen. Hier worden musea, bibliotheken, wijkcentra en een kerk ingericht als open atelier. Iedereen kan meehelpen met onder andere borduren, tuften en quilten. Zo realiseren vele handen samen dit gigantische kunstwerk waarop de geschiedenis van Noord-Brabant en haar relatie met het slavernijverleden is afgebeeld.
De Eindhovense kunstenaar Victor Sonna maakte het ontwerp geïnspireerd op verschillende wetenschappelijke onderzoeken uit de provincie. Erfgoed Brabant selecteerde hiervoor de verhalen.
Draden van ons slavernijverleden in Groningen
Een landelijk initiatief
Draden van ons Nederlandse slavernijverleden is een initiatief van Ricardo Burgzorg, projectleider in opdracht van Stichting Villa Maecenatis. In elf provincies werken instellingen samen aan het vervaardigen van in totaal twaalf monumentale wandkleden. Ieder wandkleed toont de relatie tot het slavernijverleden binnen die provincie. In Noord-Brabant wordt er gewerkt tot en met 1 juli waarna het resultaat in zijn geheel te zien is bij ons in het TextielMuseum. Daarna reist het wandkleed door de provincie. Bekijk voor meer informatie de website.
Een deel van het ontwerp van het 35 meter lange wandkleed door Victor Sonna
Ontwerp en kunstenaar Noord-Brabant
Het ontwerp dat Victor Sonna heeft gemaakt, biedt ruimte voor interpretatie. Het is niet een letterlijke weergave van het Noord-Brabantse slavernijverleden, als dat al zou kunnen. Verschillende referenties en connecties tussen de koloniën in het westen en het oosten en Noord-Brabantse plaatsen komen terug in het wandkleed; o.a. Bergen op Zoom, Oss, Eindhoven, Helmond, ‘s-Hertogenbosch, Breda en Grave.

Victor Sonna en Hebe Verstappen (hoofd TextielLab) bekijken wandkleden in onze Sample Studio
Victor Sonna (1977) is ontwerper en kunstenaar geboren in Yaoundé, Kameroen. Hij studeerde in 2008 af aan de Design Academy Eindhoven en St. Joost School of Art & Design en woont en werkt nu in Eindhoven. In zijn werk beweegt Sonna zich tussen Kameroen en Nederland, waarin hij onderzoekt hoe het is om je tussen twee culturen te bevinden. Diaspora, migratie, slavernijverleden, heden, verleden en verzoening zijn daarin terugkerende thema’s in zijn werk.
Andere provincies gingen ons al voor, zoals je hier ziet werd er gewerkt aan een wandkleed bij de Museumfabriek in Overijssel.
Locaties en partners in Noord-Brabant
Museum Helmond, TextielMuseum Tilburg, Nieuwe Veste Breda, St. Catharinakerk Eindhoven, Het Noordbrabants Museum Den Bosch, Spectrum Schijndel, De Bibliotheek LocHal Tilburg, Van Abbemuseum Eindhoven, Erfgoed Brabant, Keti Koti Den Bosch, Stichting Herdenking Afschaffing Slavernij, Stichting Comité 30 juni – 1 juli Eindhoven, Grote Kerk Breda, Stedelijk Museum Breda, Gemeente Eindhoven, Stadsmuseum Tilburg en Stadsarchief Breda.
Met dank aan: Brabant C, Van Lanschot Kempen, Fonds 21, Fonds voor Cultuurparticipatie, het Cultuurfonds, VandenEnde Foundation, VriendenLoterij, VSBfonds.