Deel je museumkaart tijdens de Nationale Museumweek

15 Maart 2023

De Nationale Museumweek staat weer voor de deur en dit jaar is er een bijzondere actie. Van 1 t/m 7 april mag je namelijk één week lang je – anders altijd persoonsgebonden – Museumkaart uitlenen. Geef je Museumkaart voor een dag aan je broertje, buurvrouw of bakker, zodat ook zij kunnen genieten van ruim 450 musea. Hier lees je waarom een gratis bezoek aan het TextielMuseum absoluut de moeite waard is tijdens de Museumweek.

De spelregels

  • Tijdens de Museumweek controleren we niet of de getoonde Museumkaart van de bezoeker zelf is.
  • Je moet de échte Museumkaart laten zien. Het mag geen kopie of foto van de kaart zijn.
  • Er mag per kaart één bezoeker naar binnen. De bezoeker komt dus in plaats van de kaarthouder. De kaarthouder kan zelf natuurlijk nog op een ander moment gaan.
  • Iedere kaart kan slechts één keer per dag gebruikt worden.

Te zien

Historisch en hedendaags vakmanschap

Leen een Museumkaart en waan je in een paleis. Op dit moment krijg je namelijk een exclusief kijkje in het woonpaleis van onze Koning en Koningin in de tentoonstelling 'Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap'. Bijna twee jaar geleden ontving het TextielLab de opdracht om een waardige opvolging te maken voor de eeuwenoude gordijnen van de Chinese zaal van Huis ten Bosch. Het resultaat? Cultureel erfgoed waar heel Nederland op gerepresenteerd is. Ontdek hoe het ontwerp van de gordijnen tot stand is gekomen, welke bijzondere mensen allemaal hebben meegewerkt aan dit veelzijdige project en de rijkdom aan verhalen die ontstaat wanneer mensen samen borduren.

 

Foto: Patty van den Elshout

 

Van idee tot eindproduct

Ieder jaar ontvangen we vele makers in het TextielLab, ieder met een geheel eigen ambitie, boodschap en plan. Tien ontwerpers en kunstenaars die recent in het lab gewerkt hebben geven je in 'Makersgeheimen #2' een kijkje achter de schermen en delen hun maakproces. Ze nemen je stuk voor stuk mee in hoe de ideeën worden geboren en welke stappen ze hebben genomen om tot het uiteindelijke werk te komen. Volg het tiental vanuit hun studio tot in het lab waar de samenwerking met onze specialisten begint.

Foto: Wouter Kooken - Blickfänger

 

Zie kunst ontstaan

Er is geen dag hetzelfde in het TextielLab, het kloppend hart van het museum. Kijk in onze levendige werkplaats mee hoe (inter)nationale ontwerpers en kunstenaars textiel ontwikkelen aan de hand van uiteenlopende technieken en ontwerpen. Ontdek de verhalen achter hun proces of ga in gesprek met een van de enthousiaste experts. Zie hoe draad voor draad de mooiste wandkleden gevormd worden door de stampende weefmachines, hoe de breimachine razend snel steken in elkaar zet of hoe op de tuftafdeling de meest aaibare kunst gemaakt wordt. Onderdeel van het lab is de Design Studio waar je zelf als designer aan de slag kan. Je ontwerpt er je eigen sokken en ziet hoe de state-of-the-art breimachine te werk gaat. Reserveer hier je tijdslot.

Foto: Josefina Eikenaar

 

Alleen tijdens de Museumweek

Boekensale in de bibliotheek

De bibliotheekcollectie van het TextielMuseum bestaat uit meer dan 20.000 boeken en tijdschriften over alle denkbare (textiel)onderwerpen; van design tot geschiedenis en van materiaal tot techniek. Daarnaast zijn er archieven van kunstenaars en ontwerpers, verfrecepten en stalenboeken om je door te laten inspireren en nog veel meer. Omdat kennis gedeeld moet worden, worden tijdens de Museumweek alle dubbele boeken aangeboden voor een aantrekkelijke prijs. Kom neuzen tussen de zeldzame boeken en kies een mooi exemplaar. Zo breid je niet alleen je eigen collectie uit, maar steun je ook nog eens de Museumbibliotheek.

Let op: Neem contant geld mee, pinnen is niet mogelijk! 

Openingstijden boekenverkoop:

Zaterdag 1 april en zondag 2 april & dinsdag 4 tot en met donderdag 6 april | Bibliotheek TextielMuseum

Foto: Cees de Jonge