Damast, 150 jaar fijn tafellinnen in Nederland

26 November 2020

Het TextielMuseum bezit de meest uitgebreide collectie Nederlands tafellinnen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Caroline Boot brengt in dit damastboek, haar laatste publicatie als conservator van het TextielMuseum, deze fraaie en veelomvattende collectie damast van het TextielMuseum tot leven.

Het Nederlandse tafeldamast uit de 20ste eeuw behoort tot de top van het textieldesign van eigen bodem. Menige linnenkast was gevuld met stapels fraai glanzend tafelgoed, veelal wit en van linnen geweven. De tafellakens en servetten met een subtiel schaduwspel van figuren en patronen waren de trots van de vrouw des huizes. Het ‘artistieke’ damast, met Art Nouveau dessins van sierkunstenaars als Chris Lebeau en Theo Nieuwenhuis en de Amsterdamse School ontwerpen van Jaap Gidding en Cor Mus, gaf een speciaal cachet aan de gedekte tafel. Na de oorlog maakte Bauhaus-leerlinge Kitty van der Mijll Dekker furore met haar moderne dessins. In deze uitgave brengt Caroline Boot de indrukwekkende damastcollectie van het TextielMuseum tot leven. Van ontwerpen uit ca. 1875 tot het eigentijds tafellinnen, dat in het TextielLab wordt vervaardigd.

Over Caroline BootCaroline Boot (1955) is kunsthistoricus. Sinds 1982 werkte ze bij het TextielMuseum in Tilburg, eerst als hoofd Presentatie en Educatie, vanaf 1986 als conservator beeldende kunst en vanaf 2001 tot 2020 als conservator kunst en vormgeving. Ze was verantwoordelijk voor de collectieverwervingen en voor de samenstelling van uiteenlopende kunst- en designtentoonstellingen. Vanaf 2008 stelde ze jaarlijks kleine thematische damastexposities samen, als bloemlezingen van de collectie. Tevens was ze verantwoordelijk voor de uitbreiding van de damastcollectie en publiceerde ze niet alleen over dit onderwerp, maar tevens over Nederlandse Bauhausweefsters, onder wie Kitty van der Mijll Dekker en over Nederlandse vooroorlogse trijpontwerpers.

Het boek is te verkrijgen in de TextielShop van het museum en online te bestellen door te mailen naar [email protected]. De prijs van het boek is €29,95 (excl. verzendkosten).