Collectie op Reis: Claudy Jongstra in Rijksmuseum Twenthe

2 September 2020

 

Vanaf deze zomer zijn er verschillende werken uit onze collectie buiten de muren van het TextielMuseum te zien. In de tentoonstelling 'Inner Vitality' toont het Rijksmuseum Twenthe het werk van kunstenaar Claudy Jongstra, waaronder vier werken die ze in het TextielLab van ons museum ontwikkelde. Zo zijn er decoratie-, kleding- en interieurstoffen te zien afkomstig uit de collectie van het TextielMuseum.

 
Decoratiestof tweeluik 'Ajour 006' uit de collectie van het TextielMuseum door Claudy Jongstra

 

 

Samenwerking Claudy Jongstra en het TextielMuseum

Tijdens een vilttentoonstelling in 1994 in het TextielMuseum raakt Claudy Jongstra in de ban van het materiaal vilt. Sindsdien heeft zij zich gespecialiseerd in het vervaardigen van vilten stoffen voor interieur- en modetoepassingen. Een overzicht van alle werken van Claudy Jongstra in de collectie van het TextielMuseum vind je hier.

 

 
Interieurstof uit de collectie van het TextielMuseum door Claudy Jongstra

 

Tentoonstelling Inner Vitality

De tentoonstelling 'Claudy Jongstra. Inner Vitality' is tot en met 1 november 2020 te zien in Rijksmuseum Twenthe. De expositie bestaat uit een experimentele installatie van Claudy Jongstra, waarin onderzoek naar de innerlijke vitaliteit van planten en kruiden centraal staat. Ook ontwierp zij een deel van de nieuwe binnentuin van Rijksmuseum Twenthe, met kruiden en planten die gebruikt zijn voor de installatie. Verder worden bestaande en nieuwe werken getoond.