Collectie op reis
1 Maart 2017
Regelmatig worden werken uit de collectie van het TextielMuseum uitgeleend voor tentoonstellingen bij andere musea en instellingen.
In het Stedelijk Museum Alkmaar is van 17 februari tot en met 20 augustus 2017 de tentoonstelling 'Sluijters, Gestel, Kelder: de passie van verzamelaar Wim Selderbeek' te zien. De tentoonstelling gaat over de kunstwerken die vertegenwoordigd waren in de collectie van de markante Amsterdamse handelaar Wim Selderbeek (1884-1963). Selderbeek verkreeg zijn kapitaal door de handel in wild en gevogelte en later ook in luxe auto’s. In de jaren twintig van vorige eeuw begon hij met het verzamelen van Nederlandse eigentijdse kunst, met werken van o.a. Charley Toorop, Jan Sluijters, Leo Gestel, Toon Kelder, Kees Maks. Het Stedelijk Museum Alkmaar reconstrueerde de collectie en toont de (top)werken. In de tentoonstelling zijn twee geborduurde kunstnaaldwerken van Christine van Zeegen opgenomen uit de collectie van het TextielMuseum, namelijk ‘Knotwilgstam’ uit 1912 (bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en het werk ‘Uil’ uit 1917.
In Museum Voorschoten is van 2 februari tot en met 21 mei 2017 de tentoonstelling 'Het Paapje, Textiel met passie!' te zien. Het textielnijverheidsbedrijf Het Paapje, bestaande uit een handweverij, knoperij en zeefdrukkerij, is in 1930 opgericht door Hans Polak. Het bedrijf werkte samen met toonaangevende ontwerpers en kunstenaars, zoals Bas van Pelt, Karel Appel en Klaas Biezen. In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan geweven en geknoopt interieurtextiel uit de jaren '30, de samenwerking met (binnenhuis)architecten, de naoorlogse wederopbouw met grote tapisserie-wandkleden, de kleurrijk bedrukte stoffen, zeefdruktechniek en geknoopte wand- en vloertapijten vanaf eind jaren '60 en in het kort het na-Voorschotense Atelier Paapje. Het TextielMuseum heeft meer dan 100 werken van Het Paapje in de collectie. Een deel hiervan is opgenomen in deze tentoonstelling, zoals het ontwerp ‘Windvaan’van Klaas Biezen. Alle werken zijn terug te vinden in Collectie Online van het TextielMuseum.
door: Guus Boekhorst