Collectie op reis

31 Januari 2017

Regelmatig worden werken uit de collectie van het TextielMuseum uitgeleend voor tentoonstellingen bij andere musea en instellingen.

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft tot 1 augustus 2017 een dessin van Carel Visser (1928-2015) opgenomen in de vaste collectiepresentatie van de 20e eeuw. Carel Visser is een internationaal bekend kunstenaar en beeldhouwer en zijn werk bevindt zich in tal van museumcollecties.

Eind jaren vijftig introduceerde zijn broer Martin Visser hem bij Weverij De Ploeg. Martin was zelf verbonden als ontwerper aan ’t Spectrum. Voor De Ploeg ontwierp Carel Visser in 1957 het dessin ‘Ovika’  (Ontwerp Visser Karel), dat in meerdere kleurstellingen is uitgebracht.

In het  Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam is tot en met 15 maart 2017 de expositie ‘Wederopbouwkinderen, de Noodtentoonstelling’ te zien.

Direct na het bombardement op de stad in 1940, verschenen in Rotterdam noodwinkels, nooddorpen, noodcafé’s, zelfs een noodschouwburg. Bijzonder was dat kunstenaars en architecten hierin een rol kregen, zoals Wally Elenbaas, Dolf Henkes, Van de Broek en Bakema en vele anderen. Deze ‘Noodtentoonstelling’ is een ode van hun kinderen aan hen, door middel van werken én persoonlijke verhalen. In de tentoonstelling is een wandkleed in tapisserie-techniek te zien van de Rotterdamse kunstenaar Wally Elenbaas (1912-2008), die van 1942 tot aan zijn dood in 2008 op deze plek gewoond heeft. Het werk is afkomstig van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, maar in beheer bij het TextielMuseum.