by TextielMuseum lanceert nieuwe collectie ontworpen door Sigrid Calon

15 November 2022

Voor onze nieuwste collectie interieurtextiel zochten we de samenwerking op met de Tilburgse kunstenaar Sigrid Calon. Een perfecte match vanwege Calon's voorliefde voor textiel en omdat ze met haar uitgesproken grafische handschrift écht een statement kan maken in een interieur. Calon ging met onze weef- en breispecialisten aan de slag in het TextielLab en ontwikkelde daar een serie plaids en theedoeken. Haar fascinatie voor de technieken weven en breien staan centraal in de twee productseries.

"Textiel is zó veelomvattend. Ik kan me geen leven zonder textiel voorstellen."

- Sigrid Calon

Over Sigrid Calon

Je kunt Sigrid Calon kennen van haar grafische handschrift waarin ze speelt met abstracte vormen in verschillende technieken, waaronder risoprints en textiel. Ze had een solo in De Pont museum en haar werk is opgenomen in de collectie van o.a. Rijksmuseum, Stedelijk museum en Museum Boijmans Van Beuningen. Calon’s signatuur is ook duidelijk terug te zien in de statement pieces die ze ontwierp voor by TextielMuseum.

Ode aan weven

De nieuwe theedoeken van Sigrid Calon zijn een ode aan weven, dé techniek waar de Tilburgse textielindustrie ooit groot mee werd. Geïnspireerd door authentieke Tilburgse weefbindingen uit de museumcollectie creëerde ze een hedendaags samenspel van textuur en kleur. De theedoeken bevatten maar liefst 38 verschillende bindingen, waaronder een aantal uit de historische Tilburgse weefboeken en een aantal zelfontwikkelde bindingen.

Foto's: Josefina Eikenaar

De rafelrand aan het begin en het eind van de theedoek is bewust niet afgewerkt, omdat het een mooi inkijkje geeft in het maakproces. Je kunt zo precies zien welke garens en kleuren er op elke plek gebruikt zijn. Hang de doek op zoals je wilt, want beide kanten zijn een blikvanger in de keuken.

Foto's: Rene van der Hulst

Ode aan breien

Met de plaids geeft Sigrid Calon een microscopisch inkijkje in de techniek breien: het patroon op de plaid is een uitvergrote structuur van een breisel, dat bestaat uit allemaal kleine V'tjes.

Foto's: Rene van der Hulst en Josefina Eikenaar

"Je hoeft maar een blik op de plaids te werpen om erachter te komen hoe de structuur van een breisel eigenlijk in elkaar steekt."

De plaids zijn gemaakt met de allernieuwste rondbreimachine van het TextielLab. Met deze machine, die oorspronkelijk ontwikkeld werd voor het maken van matrassen, brei je in een keer een dubbellaagse stof die van binnen gevuld kan worden. Het vullen is enkel op sommige plaatsen in het design toegepast waardoor het patroon bijna driedimensionaal wordt. In één handomdraai breng je een compleet nieuwe sfeer in de woonkamer omdat de plaid zowel een kleurrijke- als een neutrale kant heeft.

Foto's: Josefina Eikenaar

Shop de collectie via by.textielmuseum.nl