Textiel in de wijk: Bindweefsel

4 April 2023

Dit voorjaar tourt het participatieproject 'Bindweefsel' langs drie verschillende wijkcentra in Tilburg. Deze reizende tentoonstelling toont de resultaten van een intensief co-creatieprogramma, waarin vijftien Tilburgse vrouwen samen met kunstenaar Theodorus Johannes in het TextielLab een nieuw kunstwerk creëren. Voor de tweede keer slaan het TextielMuseum, ContourdeTwern en Stadsmuseum Tilburg de handen ineen om kennis uit te wisselen en te laten zien wat voor mooie connecties er ontstaan als een bijzondere groep vrouwen uit verschillende culturen samen aan de slag gaat met textiel.

Verbinden door te maken

Textiel verbindt mensen overal in de wereld; alle culturen maken er al eeuwenlang gebruik van. Niet alleen voor praktische doeleinden, maar ook om zichzelf uit te drukken. Vanuit die gedachte zijn welzijnsorganisatie ContourdeTwern, het TextielMuseum en Stadsmuseum Tilburg dit meerjarige project begonnen, dat bestaat uit twee participatiegroepen. De deelnemers, vrouwen uit Tilburg met een migratieachtergrond, brengen hun eigen kennis en liefde voor textiel in dit project samen en wisselen die uit met de experts van het TextielLab. Dankzij co-creatie overbrugt Bindweefsel taalbarrières, culturele verschillen en persoonlijke onzekerheden. Daarbij leren alle betrokken partijen van elkaar en ontwikkelen de organisaties samen duurzame methodes om meer Tilburgers met elkaar en met kunst en cultuur in contact te brengen.

“Elke week kijk ik uit naar de bijeenkomsten, ik voel me eindelijk onderdeel van een groep. Ik kan mijn liefde voor handwerken nu delen met anderen.”

- Monika Przybyla, deelnemer van Bindweefsel

Deelnemer Latifa Joulak, sociaal werker Shirley van den Broek en Arabisch tolk Inas Elsebaey doen onderzoek naar textiel in de bibliotheek van het TextielMuseum. Foto: Kevita Junior

 

Coat of Many Colors

Kunstenaar, filmmaker en mode-onderzoeker Theodorus Johannes raakte voor deze editie van Bindweefsel geïnspireerd door het lied ‘Coat of Many Colors’ van country icoon Dolly Parton. In dit nummer vertelt Parton hoe in haar jeugd haar moeder met veel liefde van lompen een veelkleurige jas maakte. Ook al lachten andere kinderen haar uit, voor haar was de jas van onschatbare waarde. De deelnemers aan dit project hebben gezamenlijk ook een prachtige, bonte jas gecreëerd waarin hun verhalen en creativiteit zich verenigen. Hiervoor is gebruikgemaakt van de techniek passement. Passement is het maken van koorden en linten, door deze te draaien, vlechten of weven. Het is een deels handmatige techniek die zich in de eerste editie van Bindweefsel heeft bewezen als een geschikte techniek voor groepsprocessen. Passement experts Veva Wolf en Karen Zeedijk van het TextielLab leren de deelnemers de fijne kneepjes van hun vak.

Deelnemers bespreken hun borduurtechniek met kunstenaar Theodorus Johannes, foto: Kevita Junior

 

Reizend kunstwerk door Tilburg

Op 22 april vindt de feestelijke opening van de serie exposities plaats in Wijkcentrum de Poorten. Daarna reist het kunstwerk nog langs twee andere Tilburgse wijkcentra van ContourdeTwern om dit project met zoveel mogelijk Tilburgers te delen. Tenslotte kunnen de bezoekers van het TextielMuseum het werk bewonderen in de tentoonstelling ‘Textile now – elke draad een verhaal’, die opent op 9 juni. Na afloop van deze tentoonstelling wordt ‘Coat of Many Colors’ opgenomen in de collectie van het TextielMuseum. De verhalen van de deelnemers van Bindweefsel publiceren we via geheugenvantilburg.nl.

De expositie is te zien bij:

  • Wijkcentrum De Poorten – Tilburg Oud-Noord van 22 april – 8 mei
  • Wijkcentrum 't Sant – Tilburg West van 10 mei – 22 mei
  • Wijkcentrum Zuiderkwartier – Tilburg Zuid van 24 mei - 5 juni (28 mei gesloten vanwege Pinksteren)
  • TextielMuseum, onderdeel van ‘Textile now – elke draad een verhaal’, 10 juni – 1 oktober

De feestelijke opening van de expositie zal plaatsvinden op zaterdag 22 april van 14 – 17 uur in Wijkcentrum De Poorten. Wees welkom!

Masterclasses

De kennis en ervaring die bij de co-creatiesessies zijn opgedaan willen we graag delen met meer mensen uit de wijk. Bij de rondreizende tentoonstelling worden daarom diverse masterclassesgeorganiseerd, die gratis toegankelijk zijn voor alle buurtbewoners. Tijdens deze masterclasses gaan we dieper in op een textiele techniek, onder leiding van een expert uit de stad. Je gaat zelf aan de slag met een klein textielprojectje, dat je aan het eind mee naar huis neemt.

  • Zaterdag 22 april, 14:00-17:00 uur: Masterclass kralen door Larissa Schepers (kunstenaar), locatie: Wijkcentrum De Poorten
  • Woensdag 10 mei, 14:00-17:00 uur: Masterclass bloemen maken van textiel door Basema Farra en Mozghan Parwici (deelnemers eerste Bindweefsel groep), locatie: Wijkcentrum 't Sant
  • Woensdag 24 mei, 14:00-17:00 uur: Masterclass etui vilten door Monika Przybyla en Madoka de Volder (deelnemers tweede Bindweefsel groep), locatie: Wijkcentrum MFA Zuiderkwartier
  • Woensdag 14 juni, 14:00-17:00 uur: Masterclass weven door Roos Soetekouw (vormgever), locatie: TextielMuseum

Inschrijven voor een van de masterclasses? Stuur een e-mail naar [email protected]

Deelnemer Yani Suryani gimpt een koord in het TextielLab, foto: Kevita Junior

 

 

Bindweefsel

Deelnemers

Latifa Joulak

Yamaa Yakoubi

Helen Heylemichall Fisha

Lucia Basten

Monika Przybyla

Hai Zhu Zhang

Vivi Zhou

Qiqing Li

Ying Hong Li

Roset Zakko

Madoka de Volder

Tatiana Kostina

Devi Artha Ferriolita

Yani Suryani

Inas Elsebaey

 

Kunstenaar

Theodorus Johannes

 

ContourdeTwern

Shirley van den Broek

Karin de Jong

Jacqueline van Nuenen

Ilayda Uçar

Kim de Graaf

 

Stadsmuseum Tilburg

Petra Robben

 

Interviewer geheugenvantilburg.nl

Theo van Etten

 

TextielLab

Veva van der Wolf

Karen Zeedijk

Ingrid Staps

Marieke van Moorsel

Eva van den Bosch

Indigo van Ekkendonk

 

Workshopbegeleider

Larissa Schepers

 

Tolk / Vertaling Arabisch

Inas Elsebaey

 

Masterclasses

Larissa Schepers

Basema Farra

Mozghan Parwici

Monika Przybyla

Madoka de Volder

Roos Soetekouw

 

Projectleiding

Adelheid Smit

 

Fotografie

Kevita Junior

 

Film

Blickfänger - Wouter Kooken

 

‘Coat of Many Colors’ is de tweede co-creatie groep binnen het Bindweefsel project, voor meer informatie over de eerste editie klik hier.

Bindweefsel is een samenwerking tussen het TextielMuseum, ContourdeTwern en Stadmuseum Tilburg. Het TextielMuseum is een dynamisch museum in bedrijf voor textiele kunst, design en erfgoed. ContourdeTwern is een Tilburgse welzijnsorganisatie die mensen en buurten helpt bij het oplossen van vragen en uitdagingen. Stadsmuseum Tilburg brengt via erfgoed Tilburgers dichter bij elkaar en bij de stad.

Met dank aan: alle deelnemers, team TextielMuseum, samenwerkingspartners ContourdeTwern en Stadsmuseum Tilburg, alle deskundigen die een bijdrage geleverd hebben aan dit project.

Gerealiseerd met ondersteuning van: Fonds voor Cultuurparticipatie, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Erfgoed Tilburg